Anne over sparen: ‘Dit zijn mijn uitgaven als 24-jarige student in Amsterdam’
Zodra de zon schijnt, is de kans erg groot dat ik op het terras te vinden ben. Hoe erg ik hier ook van geniet, mijn bankrekening laat het eigenlijk niet toe om ongeremd geld uit te geven aan Aperol Spritz’ en bittergarnituur. Mijn geld lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen en daarom breng ik al sinds januari mijn uitgaven en inkomsten in kaart. Eerder deelde ik al hoe mijn uitgaven er de eerste twee maanden uitzagen. Nu we wederom twee maanden verder zijn, neem ik opnieuw een kijkje in wat ik allemaal uitgeef in een maand.
Is het me gelukt om geld te sparen of hebben de terrasjes me toch weten te pakken?
Dit zijn mijn uitgaven als 24-jarige student in Amsterdam
Door je uitgaven en inkomsten per maand te categoriseren, weet je precies waar je nog wat geld zou kunnen sparen. Hoe het precies werkt? Maak een Excel-bestand waarin je uitgaven van je inkomsten worden afgetrokken. Je kunt ook een template op internet zoeken. Vul bij je inkomsten alles in wat je aan geld binnenkrijgt, zoals salaris, toeslagen, bijdragen van je ouders en bijvoorbeeld een lening. Bij je uitgaven vul je in wat er aan geld uitgaat: boodschappen, verzekeringen, kleding, persoonlijke verzorging, vrijetijdsuitgaven, openbaar vervoer et cetera.
Mijn uitgaven op een rij
Vaste lasten
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Er gaat de laatste twee maanden meer geld uit dan dat er binnenkomt. En dat is natuurlijk allesbehalve de bedoeling. Mijn vaste lasten zijn extreem hoog. Dat komt onder andere doordat ik een kamer huur in Amsterdam voor ongeveer 770 euro. Daarbij kwamen in maart ook nog eens gemeentelijke belastingen kijken van 200 euro.
Boodschappen
Ook zijn de kosten van mijn boodschappen omhoog gegaan. Ondanks dat ik sinds de extreme inflatie veel meer op bonusproducten ben gaan letten, heb ik gemiddeld zo’n 300 euro per maand aan boodschappen betaald in vergelijking met gemiddeld 225 euro in januari en februari.
Vrije tijd en kleding
Ook mijn uitgaven aan vrijetijdsbestedingen zijn, met gemiddeld 400 euro per maand, meer dan 100 euro omhoog gegaan vergeleken met januari en februari. De verklaring hiervan is dat ik de deur uit ben zodra het mooi weer is, wat betekent dat ik ook meer buiten de deur eet. Ook was ik jarig in april waardoor mijn vrijetijdsuitgaven met een flinke piek te maken hebben. Daarbij kwam ook nog een geboekte vakantie van bijna 700 euro kijken. De enige kosten waar ik wél op vooruit ben gegaan, is kleding. Zo gaf ik gemiddeld 300 euro per maand uit in januari en februari in vergelijking met gemiddeld 100 euro in maart en april.
Geldstress
Waar ik de vorige twee maanden vrij tevreden was over mijn uitgaven, ben ik dat nu allesbehalve. Zo wil ik beter worden in kiezen waar ik mijn geld aan uit wil geven. Helaas beschik ik niet over een bodemloze geldpot en zal ik vooral een stuk meer moeten opletten op mijn vrijetijdsuitgaven. Dat gaat helaas wel een lastige klus worden met de zomer die ons tegemoetkomt. Deze tips helpen mij in ieder geval om als twintiger toch iets meer centjes over te houden.
Simpele bespaartips voor in de supermarkt die jij waarschijnlijk nog niet kent