Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 3 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Veel gesprekken over het noodpakket: zoveel procent van de Nederlanders slaat er één in

Sinds een tijdje benadrukt de Nederlandse overheid het belang van een noodpakket. Eentje waar je minstens 72 uur zelfredzaam mee bent, in geval van een Dit advies is bedoeld om de zelfredzaamheid van de bevolking te vergroten tijdens bijvoorbeeld stroomuitval, overstromingen of ander noodgeval.

De speech van Mark Rutte bij de Navo zorgde bij sommigen voor onrust, anderen lieten zich naar eigen zeggen “niet gek maken”. Het maakt ook veel discussies in vriendengroepen los. Alleen al op de NSMBL-redactie merken wij dat het in ieders vriendengroep een onderwerp van gesprek is.

Het noodpakket is onderwerp van gesprek

“Ga jij een noodpakket aanschaffen?” wordt er voorzichtig rondgevraagd. We peilen massaal wat onze vrienden, familie, collega’s en buren doen. Alsof we daar meer waarde aan hechten dan aan het advies van de regering en de veranderende internationale veiligheidssituatie. Het zal wel iets mens-eigens zijn.

Hoeveel Nederlanders slaan een noodpakket in?

In het kader van ‘afkijken wat de rest doet’ heeft Allianz een onderzoek uitgevoerd.  Een noodpakket kan de eerste uren of dagen van een ramp, cyberaanval of oorlog overbruggen en kan daarmee van grote waarde zijn.

Toch heeft een groot deel van de Nederlanders geen voorbereidingen getroffen op een mogelijke noodsituatie. Zo zegt meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) geen noodpakket in huis te hebben. Nog eens 46 procent zegt geen specifieke voorbereidingen te hebben getroffen voor een noodsituatie. 1 op de 5 (20 procent) ziet überhaupt het nut van een noodpakket niet in.

Wat halen we dan in huis?

Allianz Direct vroeg Nederlanders ook wat zij de meest essentiële spullen vinden voor in een noodpakket. Hieruit kwam de volgende top 10 naar voren:

  1. Water
  2. Voedsel
  3. Zaklamp
  4. Medicijnen
  5. EHBO-kit
  6. Noodradio
  7. Contant geld
  8. Lucifers/aansteker
  9. Communicatiemiddelen
  10. Deken

Dit zijn ook de tien dingen die overheidswebsite Denk Vooruit aanraad in te slaan. Sommige dingen heb je misschien al, andere waarschijnlijk niet. Het kan nooit kwaad om wat extra voorraad in te slaan – vooral van houdbaar voedsel en flesjes water. Mocht het niet nodig zijn (hopelijk) komt het een andere keer weer van pas.

‘Money dysmorphia’ is waarom je altijd denkt dat je blut bent (zelfs als dat niet zo is)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.