Tessa Ham
Tessa Ham Career 15 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

7 illegale vragen bij een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever natuurlijk alles van je weten. In een half uur tot een uur tijd moet de interviewer erachter komen of jij de beste kandidaat voor de job bent. Maar wist je ook dat je niet alle vragen hoeft te beantwoorden? Wanneer jij je oncomfortabel voelt tijdens het gesprek, is de kans groot dat het om verboden sollicitatievragen gaat.

Bij deze zeven vragen moeten je alarmbellen meteen afgaan.

Verboden sollicitatievragen

  • Heb je een kinderwens (of heb je kinderen)?
  • Hoeveel verdien je nu?
  • Komen er genetische ziektes voor in je familie?
  • Val je op mannen of op vrouwen?
  • Ben je gelovig?
  • Waar kom je vandaan?
  • Op welke politieke partij stem je?

Als deze vragen gesteld worden, moeten je interne alarmbellen gaan rinkelen. Niet alleen omdat deze sollicitatievragen verboden zijn en ze je daarom niet hoeft te beantwoorden, maar ook omdat dit duidelijk geen fijne werkgever is.

Wet gelijke behandeling

Wanneer we het hebben over illegale en verboden vragen, bedoelen we dat niet lichtjes. De Wet gelijke behandeling schrijft voor dat een werkgever geen onderscheid mag maken op grond van godsdienst, politieke gezindheid, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat.

Er is daarnaast ook nog de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling. Deze code zegt dat een werkgever alleen vragen mag stellen over aspecten die voor de functie en/of de functievervulling relevant zijn. Dit zijn dus vragen over opleiding, kennis en ervaring.

Stelt de persoon tegenover je een vraag over een privézaak en niet één die relevant is voor de functie? Dan kun je er dus vanuit gaan dat hij of zij onethisch of zelfs illegaal bezig is. Je hoeft dan niet te antwoorden.

Maar hoe reageer je dan op verboden sollicitatievragen?

Zodra zo’n soort vraag gesteld wordt, weet je: hier hoef ik niet te werken. Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek twee kanten op werkt. Het bedrijf komt er met een gesprek niet alleen achter of jij de persoon voor de baan bent, jij kunt ook checken of het bedrijf wel een match is.

Natuurlijk is het zuur als je echt werk nodig hebt. Maar nogmaals: wil je echt bij een bedrijf werken dat mensen niet als gelijken behandeld?

Je hoeft bij het antwoorden dus niet bang te zijn dat je je kansen op een baan verspeeld. Dat hoeft niet te betekenen dat je naar hun niveau zakt en onprofessioneel reageert. Zeg bijvoorbeeld iets als:

  • “Aangezien deze vraag niet relevant is voor de functie waarop ik solliciteer, antwoord ik liever niet.”
  • “Is er bepaalde reden waarom deze vraag over mijn privésituatie van belang is?”
  • “Waarom is dat voor deze functie van belang?”

Het zou natuurlijk kunnen dat een interviewer niet weet dat deze sollicitatievragen verboden zijn en dat hij/zij ze zonder kwade intentie stelt. Denk je dat dit het geval is en wil je toch graag de baan? Dan kun je dezelfde antwoorden geven. Als dit echt het geval is, zal deze persoon vervolgens niet verder doordrukken.

Tip: wees voorbereid

Het is in ieder geval goed om te weten welke vragen potentiële werkgevers niet aan je mogen stellen en op welke manier jij hierop wil reageren. Zo sta je niet met je mond vol tanden en zeg je geen dingen waar je later spijt van hebt.

Over spijt gesproken: zeg deze dingen absoluut niet tijdens een sollicitatiegesprek.

https://www.nsmbl.nl/75-vragen-verwachten-sollicitatiegesprek/

CarrièretijgerWerf&

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.