Ben je ‘gewoon’ verlegen of heb je een sociale angststoornis? Dit is het verschil
Voel jij je als introvert soms onzeker in sociale groepen, en vraag je je af of er iets mis met jou is omdat je small talk verschrikkelijk vindt? Spoiler: er is niets mis met je. Sommige mensen zijn nou eenmaal verlegen of introvert. Maar wanneer is er ook echt sprake van een sociale angststoornis? We praten je bij.
Experts op Popsugar vertellen namelijk dat er een groot verschil is tussen verlegen zijn, en het hebben van een sociale angststoornis. Welk verschil dat precies is, vertellen we je in dit artikel.
Dit herken je als je verlegen of introvert bent
“A shy person often will be happy and at peace during social gatherings, but will tend to prefer being in the background rather than being centre stage,” vertelt Dr. Manly aan Popsugar. Oftewel, je vindt het prima om eens naar een feestje of sociale gelegenheid te gaan, maar je hoeft daar niet in de spotlights te staan.
Als introvert vind je het soms misschien wat ongemakkelijk, helemaal in een groep waar je nog niet zo veel mensen kent, maar je kunt wel echt een leuke avond hebben. Al vind je het ook prima om op tijd naar huis te gaan, en weer lekker in je eigen wereld terug te keren.
Hoewel je in dit geval dus wel angst hebt voor een sociale gelegenheid (je wilt niet in de belangstelling te staan, en maakt je misschien zorgen over wat anderen van de vinden), spreken we in dit voorbeeld nog niet van een sociale angststoornis. Wel zijn woorden als verlegen en introvert eigenschappen waar jij je waarschijnlijk goed in kunt vinden.
https://www.nsmbl.nl/introvert-behoeften/
Wanneer heb je dan een sociale angststoornis?
Waar vervaagt die grens tussen ‘gewoon’ verlegen zijn en een sociale angststoornis? Op Popsuar lezen we “social anxiety is a disorder in which an individual experiences marked anxiety in social situations that involve possible scrutiny or evaluation by others.”
Ook volgens thuisarts.nl heb je last van een sociale angststoornis als je altijd erg bang bent voor de reactie of de kritiek van anderen. Alleen de gedachte om naar een etentje of feestje te moeten, maakt je al bang. Door deze angst kan je ook in paniek raken, waardoor je het feestje of etentje vaak overslaat.
Op Popsugar geeft dr Graribian nog een mooi, misschien wel herkenbaar voorbeeld: “Imagine someone that’s so anxious about public speaking that they avoid it at all costs because they are afraid of being humiliated, and that causes them to do poorly in their job or at school.”
Als je deze klachten herkent, dan raden we je aan om eens contact op te nemen met je huisarts. Wellicht kan je een doorverwijzing naar een praktijkondersteuner van de GGZ of psycholoog krijgen om met je angst geholpen te worden. Als je zelf aan de slag wilt, kunnen deze adviezen van thuisarts misschien helpen:
- Beweeg genoeg, dagelijks minimaal een half uur.
- Slaap genoeg.
- Probeer regelmatig te leven. Sta dagelijks op dezelfde tijd op, ga rond dezelfde tijd slapen en eet op vaste tijden.
- Eet goed, focus op voldoende voedingsstoffen.
- Drink geen koffie en alchohol, en gebruik geen drugs. Dit kan jouw angststoornis verergeren.
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt.
- Blijf zo veel mogelijk doen. Door de dingen te vermijden die je eng vindt, is de kans groot dat je het alleen maar enger gaat vinden.
Meer weten over het hebben van een sociale angststoornis? We schreven er al eens eerder een artikel over. Een must read, als je het ons vraagt: Wat is een sociale angststoornis? Een psycholoog legt uit
Niet verlegen, maar wel introvert? Dit zijn alle vier soorten introvert op een rij