Wat is panseksueel? Dit is het verschil tussen biseksueel en panseksueel
Panseksueel: je hebt vast al een van de term vast gehoord. In het spectrum van seksualiteit is er meer dan heteroseksueel, homoseksueel en biseksueel. Zo is er dus ook panseksueel. Maar wat is dat precies? En hoe verschilt het van biseksualiteit?
Het is inmiddels 2023 en seksualiteit gaat verder dan verlangens naar man en/of vrouw. Panseksualiteit is dat het perfecte voorbeeld van.
Wanneer ben je panseksueel?
Panseksueel komt van het Griekse woord pan, wat ‘alle’ of ‘elke’ betekent. Als je panseksueel bent, kan je vallen voor alle mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of welke van de vele genderidentiteiten iemand heeft. Dit betekent dat je valt op iemands persoonlijkheid. Het maakt geen verschil of iemand zich identificeert als man, vrouw, transgender of non-binair.
Aangetrokken door karakter
Uiterlijke geslachtskenmerken spelen voor panseksuele mensen dus ook geen rol in de aantrekkingskracht. Het karakter is bepalend. Wanneer iemand van binnen naar buiten straalt, is dat voor panseksuelen aantrekkelijk. Het gaat dus om de schoonheid vanbinnen.
Het verschil tussen biseksueel en panseksueel
Het onderscheid tussen biseksueel en pansekueel vinden sommigen lastig om te maken. Dat is niet heel onbegrijpelijk, want in beide gevallen wordt er zowel op mannen als op vrouwen gevallen. Toch is er een belangrijk verschil: bij panseksualiteit speelt gender geen rol, terwijl dit bij biseksualiteit wel zo is.
Iemand die biseksueel is, valt uitsluitend op mannen en vrouwen. Je valt dan op meer dan één geslacht, maar geslacht speelt wel een rol. Ook kunnen uiterlijke kenmerken van die twee geslachten een rol spelen bij de aantrekkingskracht.
Wat is dan omniseksueel?
De term omniseksueel is in het leven geroepen voor mensen die op alle mensen vallen (net als panseksuelen), maar waarbij gender wel erkend wordt. Omniseksuelen vallen op alle genders, maar zijn zich dus wel bewust van het gender waarmee een lover zich identificeert.