Aha, dít is hoe verveling ontstaat (en hoe je dit voor kunt zijn)
Nu de zomer echt voorbij is, besteed je een stuk meer tijd binnen. Hierdoor kan je je soms stierlijk vervelen, want in het zonnetje op het terras zitten word je dit seizoen wat moeilijker gemaakt. Toch is het helemaal niet nodig om je zo te blijven vervelen, je kan dit gevoel namelijk heel makkelijk vermijden. En bedenk maar zo, vervelen kan ook juist heel goed voor je zijn.
Maar mocht je een hekel aan dit gevoel hebben, lees dan snel verder.
Hoe ontstaat het gevoel van verveling?
We weten allemaal dat je je flink kan vervelen als je niks te doen hebt. Toch is dat niet de enige reden waardoor jij je kan vervelen. Verveling ontstaat ook als je juist heel veel te doen hebt. Je schuift werk voor je uit waar je geen zin in hebt, maar je hebt ook geen aandacht voor een andere taak. Dit komt omdat je weet dat er nog ander werk op je zit te wachten, waardoor je geen volle focus hebt voor een andere taak. Een soort neerwaartse spiraal dus.
Begin met taken waar je tegenop kijkt
Om je dagelijkste portie verveling te voorkomen, hebben wij een aantal tips. Zo is het belangrijk om taken waar je totaal geen zin in hebt, zo snel mogelijk te klaren. Hierdoor kom je niet in een dip, die omslaat in verveling en een gevoel van overwhelmed zijn. Zet deze taken bovenaan je to-do lijstje, waardoor je taken steeds minder erg worden.
Plan leuke dingen
Door leuke dingen te plannen, heb je iets om naar uit te kijken. Hierdoor wil je zo snel mogelijk klaar zijn met je dagelijkse bezigheden en je klaar maken voor je plannen. Je hebt dan niet eens tijd om je te gaan zitten vervelen.
Blijf niet te lang in het vervelen hangen
Makkelijker gezegd dan gedaan. Een klein beetje vervelen is meer dan normaal, maar zorg ervoor dat het bij een klein beetje blijft. Als het tóch langer duurt dan gehoopt, is het verstandig om na te denken over wat je kan ondernemen. Wij hebben hier wat inspiratie voor je.
Verveel jij je te vaak op je werk? Dan wil je oppassen voor de gevreesde ‘bore-out’