Van upgrades tot de beste boekingstijd: deze vijf reismythes zijn een leugen
Boeken op dinsdag of altijd vragen om een upgrade: fervente vakantiegangers denken alle hacks van het reizen te kennen voor de optimale beleving. Maar reismythes zijn waar en welke kloppen helemaal niet?
Reisexpert Skyscanner heeft vijf veelvoorkomende mythes onder de loep genomen en delen hun tips, precies op tijd voor de aankomende herfstvakantieplanning. Over die herfstvakantie gesproken, hier vind je de tien populairste bestemmingen in het najaar van 2024.
Deze vijf reismythes kloppen niet
Deze reismythes en ‘trucjes’ hebben dus helemaal geen zin…
De beste timing
Een van de meest voorkomende en lang besproken reismythes is wanneer je het beste kunt boeken en reizen om de beste prijs te krijgen. Opvallend is dat veel van de respondenten denken dat 16 weken van tevoren boeken de beste deals oplevert voor vluchten (36%), hotels (27%) en autoverhuur (29%). Daarnaast is 53% van mening dat het zoeken naar een vlucht op maandag, dinsdag of woensdag betere deals oplevert dan dezelfde zoektocht later in de week.
In werkelijkheid veranderen deze hacks niet alleen op basis van de bestemming, maar reizigers zullen ook verschillende resultaten vinden voor dezelfde bestemming in een andere maand of op een andere dag. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan erom bekend op maandagen plotselinge stoelverkoop en kortingen te lanceren, waardoor het begin van de week een goed moment kan zijn om te boeken. Maar dit is niet altijd het geval en hangt af van de specifieke luchtvaartmaatschappij en de populariteit van de route.
Geduld is een schone zaak
Opvallend genoeg geloven reizigers niet dat de timing van invloed is op de deals voor autoverhuur: 37% gelooft niet dat de dag een verschil maakt. Er zijn echter hacks die je kunnen helpen besparen. Soms is het aanpassen van je ophaaltijd alles dat je nodig hebt voor een betere deal.
Prijzen kunnen hoger zijn tijdens piekuren – zoals net na de landing van een groot aantal vluchten. Probeer je ophaaltijd met 60 minuten te verplaatsen. Als de prijs aanzienlijk daalt, kan het de moeite waard zijn om een uurtje langer op het vliegveld te wachten met een kop koffie.
Locatie, locatie, locatie
Bijna een vijfde van de de reizigers denkt dat het goedkoper is om vanaf een grote luchthaven te vliegen, terwijl 42% gelooft dat een kleinere luchthaven betere prijzen oplevert en 40% denkt dat het geen verschil maakt. Vraag en aanbod, de beschikbaarheid van stoelen en hoe ver van tevoren je boekt op een specifieke route hebben de meeste invloed op de uiteindelijke prijs.
Verschillende luchthavens bieden echter verschillende routes aan op basis van de vraag. Het is altijd de moeite waard om prijzen te vergelijken met een nabijgelegen luchthaven (rekening houdend met reistijd en kosten) indien je daar gemakkelijk naartoe kan reizen, vooral tijdens piekperiodes.
Upgrade je vlucht
Over upgrades tijdens je vlucht bestaan mogelijk de meeste mythes. Denk aan verhalen over reizigers die ineens in business- of first class mogen vliegen. Interessant is dat een kwart (25%) van de reizigers denkt dat netjes gekleed gaan of aangeven dat het om een speciale gelegenheid gaat, zoals een verjaardag of huwelijksreis, resulteert in een upgrade naar een hogere klasse. In werkelijkheid is er geen vaste regel en hangt het allemaal af van de luchtvaartmaatschappij en de beschikbaarheid.
Er zijn echter tips die je kansen kunnen vergroten, zoals alleen of tijdens rustige tijden vliegen, vroeg arriveren of lid zijn van een loyaliteitsprogramma.
Welkom aan boord
En tot slot, bijna driekwart (72%) van de reizigers denkt dat stewardessen passagiers bij het instappen begroeten om simpelweg ‘hallo’ te zeggen. Hoewel dit gedeeltelijk waar is, controleren de stewardessen ook of passagiers fit genoeg zijn om te vliegen, of ze de juiste bagage aan boord hebben, en zoeken ze zelfs naar geschikte passagiers voor de nooduitgangen en voor hulp indien nodig.
Ik ging vliegen met de Apple AirTags in mijn koffer.. hoe accuraat zijn ze eigenlijk?