Vitaminetekort? Dit zijn 8 symptomen én oplossingen
In de winter komt het vaak voor dat we ons wat minder fit voelen. Dit kan vaak komen door een tekort aan bepaalde vitaminen. Het is inmiddels gelukkig lente, maar het kan zo zijn dat je nog steeds last hebt van een vitaminetekort, waar je nare klachten van kunt krijgen. Ook al zijn het nog maar vage kwaaltjes, vergeet nooit te luisteren naar je lichaam.
Wij zetten acht symptomen van vitaminetekort voor je op een rijtje – en vertellen daarbij wat je er het beste aan kan doen.
Vitaminetekort – wat gebeurt er in je lichaam?
Een onvoldoende dagelijkse opname aan vitamines hoeft niet gelijk tot bepaalde ziektes te leiden. Wel wordt je vatbaarder voor kwaaltjes en aandoeningen. Je lichaam krijgt het moeilijker om een aantal functies uit te voeren. En dit merk je: er ontstaan allerlei symptomen. Het is heel belangrijk om deze niet over het hoofd te zien, zodat je snel kan reageren. De volgende symptomen kunnen wijzen op een vitaminetekort.
1. Haaruitval
Heb je last van haaruitval of gewoon een slechte conditie van je haar? Grote kans dat je een tekort hebt aan vitamine B. De oplossing? Biotine (vitamine B8)! Dit zorgt voor een gezonde haargroei en levert een bijdrage aan de productie van keratine – wat onder andere belangrijk is voor een gezonde huid én sterke nagels. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.
2. Kramp
Heb je vaak last van kramp? Dat betekent dat je een tekort aan calcium, magnesium én kalium in je lichaam hebt. Dit gebeurt snel wanneer je veel sport. Als je zweet, verdwijnen er namelijk veel mineralen uit je lichaam. Heb je hier last van? Eet dan veel noten (zoals amandelen en hazelnoten), pompoen, bananen en appels.
3. Huiduitslag
Rode vlekken op de huid worden veroorzaakt door een gebrek aan zink. Hetzelfde geldt voor een voortdurend droge huid, huiduitslag, kneuzingen en een vertraagde wondheling. Dit ontstaat door een tekort aan vitamine B7 (biotine) en de vitamines A, D, E en K. Eet veel noten, pompoenpitten, volle granen, zalm, avocado, bloemkool, champignons, frambozen én bananen.
4. Verlamd gevoel in handen en voeten
Heb je vaak last van tintelingen en een verlamd gevoel, vooral in je handen en voeten? Dit is te wijten aan een tekort aan vitamine B en dan voornamelijk B6, B11 (foliumzuur) en B12. Deze vitaminen oefenen namelijk rechtstreeks invloed uit op de zenuwen dichtbij de huid. Niet alleen het verlamde gevoel is heel vervelend; het vitaminetekort kan ook depressie, angsten, bloedarmoede en hormonale storingen veroorzaken. Eet vooral veel asperges, spinazie, bonen, eieren, oesters, inktvis én mosselen om het te verhelpen.
5. Bobbeltjes op je heupen en handen
Nee, dit is géén acne! Deze bobbeltjes zijn hard en vrij pijnlijk wanneer je ze probeert te verwijderen. Ze ontstaan als je niet genoeg essentiële vetzuren en vitamine A en D binnenkrijgt. Wanneer je minder verzadigde vetten en transvetten eet en juist het gebruik van gezonde vetten verhoogt, zal je zien dat het al snel beter gaat. Eet (meer) zalm, lijnzaad, chiazaden en noten. Vitamine A vind je voornamelijk in wortelen, zoete aardappelen en rode paprika.
6. Gele vlekken op het oogwit
Zijn je ogen geler dan normaal? Dan heb je last van een tekort aan vitamine B12. Deze aandoening wordt ook wel geelzucht genoemd. Vitamine B12 speelt een essentiële rol bij de productie van het DNA dat nodig is om rode bloedcellen aan te maken. Een vitaminetekort aan B12 veroorzaakt daarom problemen bij de productie van rode bloedcellen in je lichaam. Er zit veel B12 in koeien- en kippenlever, melk, zalm, tonijn én schapenvlees.
7. Tandvleesontsteking
Heb je vaak last van gaatjes in je tanden en kiezen en/of een tandvleesontsteking? Dan heb je een tekort aan vitamine D, oftewel zonlicht. Eet daarnaast veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en fosfor. Dit zit in zuivelproducten, bruine rijst, tomaten, bonen, vis, citrusvruchten én druiven.
8. Scheuren in de mondhoek
Heb je scheurtjes in je mondhoeken? Dan heb je een te laag gehalte aan zowel vitamine B, ijzer als zink. Dit komt vaak voor bij vegetariërs die geen evenwichtig dieet volgen. Vul daarom je dieet aan met het eten van linzen, pinda’s, gedroogde tomaten, sesamzaad en spinazie. Wie wel vlees eet, vindt deze supplementen terug in zalm, eieren, tonijn, mosselen en oesters. Om de opname van ijzer zo goed mogelijk te bevorderen, is het een goed idee om je dosis vitamine C goed aan te vullen. Eet daarom ook voldoende broccoli, kool, bloemkool, rode paprika en citrusvruchten.
Zo. Hopelijk maken deze symptomen je vage klachten een stuk duidelijker. En nu snel beter worden!