Sulforafaan: deze verrassende voedingsstof is beter voor je gut health dan alle supplementen
Hoe ouder we worden, hoe meer we ons beseffen dat we ons lichaam een handje moeten helpen. We kunnen niet zomaar eten wat we willen en hopen dat ons lichaam dan voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ben jij aan het letten op je darmflora a.k.a. gut health? Dan wil je deze voedingsstof binnenkrijgen.
Maak kennis met sulforafaan: de stof die wonderen voor je darmen doet.
Wat is sulforafaan?
Sulforafaan is een natuurlijke stof die behoort tot een groep chemische stoffen die ‘isothiocyanaten’ worden genoemd. Deze zijn afgeleid van glucosinolaten, die voorkomen in bepaalde kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool.
Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon de stof die vrijkomt wanneer bepaalde groenten worden gesneden, gekauwd of gekneusd. Op dat moment komt een enzymatische reactie op gang die glucoraphanine omzet in sulforafaan.
Wat zijn de voordelen van sulforafaan?
Als je voldoende sulforafaan binnenkrijgt dan heeft dat veel voordelen voor je gezondheid.
Het verlaagt oxidatieve stress
Dingen als giftige stoffen, roken, vrije radicalen, drugs, alcoholgebruik en zware metalen uit het milieu zorgen voor oxidatieve stress. Sulforafaan werkt als een indirecte antioxidant. Dit heeft als gevolg dat het stoffen elimineert die oxidatieve stress kunnen veroorzaken.
Het verbetert de darmgezondheid
Hoewel er talloze supplementen voor een gezonde spijsvertering zijn, gaat er niets boven de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft uit echte voeding halen. Onderzoek toont aan dat sulforafaan in veel kruisbloemige groenten de samenstelling van de darmmicrobiota normaliseert en de fysiologische vernietiging van de darmbarrière herstelt – en dat is precies de reden waarom zoveel mensen focussen op het binnenkrijgen van sulforafaan, in plaats van het slikken van pillen. Doei, opgeblazen buik!
Het vermindert ontstekingen
Chronische ontsteking zou weleens de oorzaak van alle kwaad genoemd kunnen worden, omdat het een rol speelt bij het ontstaan van verschillende ziekten en symptomen. Het positieve is dat sulforafaan de productie van ontstekingsbevorderende moleculen kan remmen.
Dus, hoe krijgen we meer sulforafaan binnen?
Hoewel er supplementen verkrijgbaar zijn, is de beste manier om deze voedingsstof binnen te krijgen je voeding. Broccolikiemen zijn een van de krachtigste bronnen van sulforafaan. Versier je salades, pasta’s, broodjes of smoothies met broccolikiemen om je dagelijkse dosis sulforafaan binnen te krijgen. Zo’n 10 tot 20 gram broccolikiemen is genoeg.
Liever geen broccoli? Ook in spruitjes, kool, bloemkool of boerenkool is de voedingsstof te vinden. Houdt er wel rekening mee dat je de groenten rauw of licht gestoomd eet, omdat koken hun sulforafaangehalte kan verminderen.