Meepraten in de kroeg? Deze voetbaltermen wil je kennen als je het EK gaat kijken
Het Europees Kampioenschap is van start gegaan – en dat is te merken. Bij het gemiddelde café hangen de oranje slingers al tussen de lampen en staan de beamers klaar. Het kennen van een aantal termen kan handig zijn zodat dat jij als ik-kijk-alleen-voetbal-tijdens-het-EK-fan extra kan genieten van het kijken naar een wedstrijd en – al is het maar een beetje – kan meepraten. Wij sommen een aantal basistermen voor je op.
Uiteraard is een knallende oranje outfit al het halve werk! En als je dan ook nog (een beetje) kan meepraten over de wedstrijd, komt het helemaal goed in de kroeg.
Voetbaltermen die je wil kennen als je het EK kijkt
Eerst een beetje geschiedenis en uitleg over het toernooi. Het eerst EK ooit werd gehouden in 1960. Het idee werd voorgesteld door de eerste secretaris-generaal van de UEFA (Union of European Football Associations): Henri Delaunay. Na zijn overlijden werd de EK-trofee naar hem vernoemd. Landen zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben inmiddels al meerdere keren deze bijzondere trofee gewonnen.
Fases van het EK
Voordat landen officieel mee mogen doen aan het EK, gaan ze door een aantal rondes. Eerst moeten ze zich kwalificeren (kwalificatieronde) door middel van kwalificatiewedstrijden die in de jaren voorafgaand aan het toernooi plaats vinden. De gekwalificeerde teams worden verdeeld in groepen (groepsfase) waarin ze tegen elkaar spelen. Dit zijn ongeveer 24 teams. De beste teams uit die groepen gaan door naar de knockout-fase. In deze fase strijden de teams verder om door te gaan naar de volgende rondes, eindigend met de grote finale.
De basis termen
Het volgen van het EK is voor niet-voetbalfans op zich al een groot feest om te volgen, maar het kennen van een aantal regels en het begrijpen van termen die veel gebruikt worden, maken het misschien nog wel een stukje leuker.
Overtredingen en vrije trappen:
Spelers mogen geen overtredingen maken zoals duwen, trekken, trappen, of de bal met de hand of arm aanraken (hands). Bij overtredingen kan de scheidsrechter een vrije trap of penalty toekennen. Je kan onderscheid maken tussen een directe vrije trap (kan direct in het doel worden geschoten) en een indirecte vrije trap (moet eerst door een andere speler worden aangeraakt voordat er gescoord wordt).
Strafschop/penalty:
Wanneer er een overtreding wordt gemaakt in het strafschopgebied (deel van het veld dat zich rondom het doel bevindt) van het verdedigende team, kan de scheidsrechter een penalty toekennen. De bal wordt met een aanloop vanaf de penaltystip geschoten en alleen de keeper mag verdedigen.
Ingooien:
Wanneer de bal over de zijlijn gaat, mag het team dat niet als laatste de bal aanraakte ingooien. De bal moet langs de lijn met beide handen achter het hoofd en beide voeten op de grond worden gegooid.
Hoekschop/corner:
Een hoekschop wordt toegekend als de bal over de doellijn gaat nadat deze door een speler van het verdedigende team is aangeraakt. De bal wordt vanaf de hoekvlag het veld ingebracht.
Doeltrap:
Een doeltrap wordt toegekend als de bal over de doellijn gaat nadat deze door een speler van het aanvallende team is aangeraakt. De doelman of een andere speler van de verdedigende partij neemt de trap vanuit het doelgebied.
Buitenspel:
Een speler staat buitenspel als hij dichter bij de doellijn van de tegenstander is, dan de bal en de voorlaatste verdediger op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld. Buitenspel wordt bestraft met een indirecte vrije trap voor het verdedigende team.
Gele en rode kaart:
Een gele kaart is een waarschuwing voor een speler die een overtreding maakt, zoals een tackle of het herhaaldelijk overtreden van de regels. Een rode kaart wordt gegeven wanneer de speler een tweede gele kaart ontvangt of een ernstige overtredingen maakt, zoals gewelddadig gedrag. Na het krijgen van een een rode kaart wordt de speler direct van het velt gehaald en moet het team met een speler minder verder spelen voor de rest van de wedstrijd.
De ‘VAR’:
De Video Assistant Referee (VAR) is een scheidsrechter die, buiten het veld, kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion.