Sharon (27): ‘Door één stomme beslissing heb ik voor altijd een piep in mijn oor’
Amsterdam Dance Event zit erpo, maar er staan nog veel meer mooie feestjes op de agenda. In clubs staat de muziek dusdanig hard, dat oordoppen noodzakelijk zijn. Daardoor kampen steeds meer jongeren met blijvende gehoorbeschadiging. En dat is dus écht niet tof.
Niet tof en onnodig want gehoorbeschadiging kun je voorkomen.
Kwart van de jongeren heeft gehoorschade
Maar liefst een kwart van de mensen tussen de 12 en 25 jaar kreeg hier de uitslag ‘niet goed’. Dat betekent dat ze aan beginnend gehoorverlies lijden als gevolg van bijvoorbeeld harde muziek of ander lawaai. Vrij ernstige cijfers dus. En zó onnodig, want je kunt gehoorschade écht wel voorkomen.
Alleen veilig mét oordoppen
Laten we eerst eens even kijken hoe gehoorschade ontstaat en wat de gevolgen kunnen zijn. Gehoorschade kan komen door ouderdom, dat is natuurlijke slijtage. Maar harde geluiden kunnen er ook behoorlijk aan bijdragen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen al schadelijk zijn. Ter indicatie: 100 decibel staat gelijk aan een straaljager op 300 meter hoogte. Reken er maar op dat het geluidsniveau op een festival of in een club tussen de 95 en 103 decibel zit.
Het toegestane geluidsniveau bij concerten in Nederland is maximaal 103 decibel. Dit wordt als veilig gezien, maar wat veel mensen niet weten, is dat er bij het opstellen van deze norm is uitgegaan van gehoorbescherming. Dus 103 decibel is alleen maar veilig mét oordoppen!
Gehoorschade is niet meer te fixen
Naast het aantal decibel bepaalt ook de tijd dat je eraan blootgesteld wordt hoe schadelijk het geluid is. Het is een geleidelijk proces: tegen de tijd dat mensen zich realiseren dat het gehoor slechter wordt, zijn ze meestal al te laat. Zo kunnen het dagelijks leven én de gezondheid al op een negatieve manier beïnvloed zijn.
Thuis merk je pas dat er een piep in je oren zit en meestal gaat die vanzelf weer weg. Maar als de piep blijft, heb je blijvende gehoorschade opgelopen. Ook wel bekend als tinnitus.
Tinnitus is niet zoiets als verkoudheid of een gebroken pols, want tinnitus wordt nooit meer beter. De rest van je leven zit je met die gehoorbeschadiging opgescheept. Dat kan oorsuizen zijn of een piep in je oren. Anyhow: volledige stilte is verleden tijd.
Nooit meer vooraan staan
Voormalig NSMBL-redacteur Sharon (27) weet er alles van. Zo’n 5 jaar geleden stond ze op een festival te lang en te dicht bij de boxen. Ze dacht dat het wel meeviel. “Het was nog vroeg, de muziek stond nog niet zo hard, dus even vooraan staan kon toch wel?” vertelt ze. “Door die stomme beslissing leef ik nu de rest van mijn leven met een piep in mijn rechteroor.”
“Ik heb daarna op maat gemaakte oordoppen laten maken. Mosterd na de maaltijd, want de tinnitus gaat er niet van weg. Toch geeft het me wel een beter gevoel als ik nu aan het feesten ben. Ik ga namelijk nog gewoon naar festivals, maar sta nooit meer vooraan en let altijd op hoe het voor mijn oren voelt. Onprettig? Dan ga ik ergens anders staan.”
Depressief en dement
Je komt nooit meer van gehoorschade af en het wordt zelfs erger met het ouder worden. Het kan zó erg worden, dat mensen tot waanzin worden gedreven en depressief raken. In het ergste geval kan de niet-te-stoppen-piep mensen zelfs leiden tot suïcidale gedachten.
Naast de mentale gevolgen, is er een verband tussen gehoorverlies en dementie. Mensen met gehoorverlies hebben 24 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder gehoorverlies. Het lijkt misschien nog een ver van je bed show, maar het is toch iets om alvast rekening mee te houden.
Tips om je gehoor te beschermen
Wil jij je gehoor én je geheugen behouden? Draag dan tijdens het uitgaan altijd goede oordoppen en houd ze ook de hele tijd in. Oordoppen met een muziekfilter zijn ideaal; ze beschermen je oren én zorgen ervoor dat je de muziek nog goed kunt horen. Om te checken of je risico loopt, kun je eventueel een decibelmeter-app downloaden.
Sharon: “Neem het serieus, want het is niet meer terug te draaien. Eén verkeerde beslissing kan voor de rest van je leven gevolgen hebben. Laat oordoppen op maat maken of kies voor goede one-site-fits-all oordoppen.”
Verder is het ook verstandig om een volumebegrenzer in te stellen op je telefoon, voor als je muziek luistert met je koptelefoon of oortjes. Ook kun je letten op het type koptelefoon of oortjes dat je gebruikt. Een koptelefoon over je oren of oortjes waarmee je het omgevingsgeluid goed afsluit is een goede keuze. Nog beter is een koptelefoon of oortjes met noise cancelling.
Hoor jij alles nog goed? Of versta je je vrienden slecht op een feestje of in de kroeg? Via Oorcheck kun je gratis checken of jouw gehoor (al) beschadigd is. Zo’n 85 procent van de mensen denkt een goed gehoor te hebben, maar dat blijkt in werkelijkheid niet zo te zijn.
6x de fijnste draadloze oordoppen voor jouw (buiten) workout