De voordelen van beginnen met beleggen als je in de twintig bent
Twijfel je al een tijdje of je moet beginnen met beleggen? Dan is het hoog tijd om de knoop door te hakken. Hoe eerder je namelijk begint, hoe groter je vermogen kan worden.
Dit zijn de voordelen van beginnen met beleggen als je in de twintig bent.
Beginnen met beleggen?
Voordat we de voordelen uitleggen, willen we je er natuurlijk op wijzen dat je bij beleggen ook je inleg kunt verliezen. Wanneer je van tevoren goed research doet en bijvoorbeeld deze , kan je dit risico wel zo klein mogelijk maken.
Dit doe je bijvoorbeeld door goed te spreiden, in plaats van je geld in één aandeel te steken. We willen niet wedden op één paard, maar op meerdere.
Voordelen van jong beginnen
Als je jong bent (zoals in de twintig, of begin dertig), kun je genieten van een paar voordelen die mensen die op latere leeftijd beginnen niet hebben.
De kracht van het sneeuwbal-effect
Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel van beginnen met beleggen als je in de twintig bent: je kunt langer compounding voor je laten werken. Compounding wattes? Compounding wordt in het Nederlands vaak het rente-op-rente effect genoemd. Maar je kunt het vergelijken met het sneeuwbal-effect, een term die je waarschijnlijk wel kent.
Een sneeuwbal die van een heuvel rolt, zal steeds meer sneeuw verzamelen en daardoor steeds groter worden. En hoe groter de sneeuwbal wordt, hoe meer sneeuw hij weer zal verzamelen. Hetzelfde gebeurt eigenlijk als je vroeg begint op de beurs en het geld dat je verdient met beleggen weer herinvesteert.
Een voorbeeld: je wil op 65-jarige leeftijd graag met pensioen met een belegd vermogen van 1 miljoen. Lekker toch? Bij dit voorbeeld gaan we even uit van een rendement (gemaakte winst) van 10 procent.
Wanneer je op 25-jarige leeftijd begint met beleggen, hoef je maar 190 euro per maand te beleggen om op die 1 miljoen te komen. Begin je op je 35e? Dan zou je al 500 euro per maand moeten beleggen om uiteindelijk op die 1 miljoen uit te komen. Wacht je nog langer, tot je 45e? Dan zal je zelfs bijna 1.500 euro per maand moeten inleggen.
Jong geleerd is oud gedaan
Niemand is een expert als ze beginnen met beleggen, of ze nou 25 of 55 jaar oud zijn. Er zal altijd een periode zijn waarin je nog feeling moet krijgen met de beurs en er zal altijd een leercurve zijn. Hoe eerder die start, hoe beter natuurlijk. Een bijkomend voordeel is dat het maken van fouten minder erg is, als je (vaak) minder verantwoordelijkheid hebt.
Je kunt meer risico nemen
Beleggen zien wij niet als een manier om snel rijk te worden. Het is iets wat je op de lange termijn doet. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer risico je kunt nemen. Simpelweg omdat je het geld voor een lange tijd niet nodig hebt. Wanneer je nu bijvoorbeeld 25 jaar bent en op je 65e met pensioen wilt, heb je nu nog 40 jaar om je geld voor je aan het werk te zetten.
In de beleggingswereld geldt over het algemeen dat hoe hoger het risico is dat je loopt, hoe groter je kans is op een hoger rendement. Neem het verschil tussen aandelen en obligaties bijvoorbeeld. Over het algemeen schommelen de koersen van aandelen meer, waardoor beleggen in aandelen als meer risicovol wordt bestempeld dan obligaties. Toch leveren aandelen – ook weer over het algemeen – meer op dan obligaties.
Als je in de twintig bent, kun je meer risico lopen, omdat je dan niet compleet de kans verspeelt om uiteindelijk met een mooi belegd vermogen uit te komen. Je kunt dus experimenten met meer risicovollere beleggingen zoals aandelen (of ETF’s met aandelen) en crypto.
Blijf voorzichtig bij het beginnen met beleggen
Dat je langer de tijd hebt om een mooi bedrag te realiseren, betekent niet dat je zomaar in het wild moet gaan beleggen. Zoals we net al zeiden is spreiding bijvoorbeeld key als het op succesvol beleggen aankomt. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om een risicovolle belegging als Bitcoin aan te gaan, zorg je nog steeds dat het overgrote deel van je ‘portfolio’ (al je beleggingen) minder risicovol is.