7 vragen over geld die je jezelf moet stellen (om het leven te leiden dat je wilt)
Stel jezelf de ideale dag in jouw leven voor, als geld geen issue zou zijn. Wat zou je dan doen qua werk? Hoe zou je wonen? Hoe ziet je leven er dan uit? We hebben allemaal wel een idee van hoe ons leven er in de ideale wereld uitziet, maar in de praktijk hebben we vaak te weinig geld om hier de realiteit van te maken.
Eén van de redenen is dat we onze financiën niet op orde hebben en soms niet eens op onze bankrekening durven kijken. Tijd om de controle over onze geldzaken terug te nemen. Deze zeven vragen kunnen daarbij helpen.
Vragen over geld aan jezelf
Stel deze zeven vragen over geld aan jezelf, om uiteindelijk het leven te kunnen leiden dat je wilt.
1. Hoe kan ik mijn inkomen verhogen?
Het zou natuurlijk kunnen dat je helemaal content bent met wat er binnenkomt, maar voor veel mensen geldt dat het altijd leuk is om meer te verdienen. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe je dit zou kunnen realiseren?
Misschien heb je wel een goede reden om een salarisverhoging te onderhandelen, is het tijd voor een nieuwe stap in je carrière of is een side hustle wel iets voor jou.
Het is belangrijk dat je hierbij realistisch bent. Een lifestyle upgrade is geen reden voor je baas om je een salarisverhoging te geven. En een side hustle is een leuk idee, maar als je het eigenlijk al te druk hebt, zal je keuzes moeten maken.
2. Hoeveel wil ik per maand sparen?
Hoeveel spaar jij nu elke maand? Is dit een vast bedrag of spaar je elke maand wat overblijft? Het Nibud raadt aan om minstens 10 procent van je inkomen te sparen.
Maar je kunt eigenlijk beter zelf uitzoeken hoeveel je elke maand kunt sparen, door in je financiën te duiken. Aan de hand van die informatie én de grootte van je spaardoel, kun je bepalen hoeveel je elke maand wil sparen.
3. Wil ik beleggen?
Beleggen is dé manier om je vermogen te laten groeien. En hoe eerder je ermee begint, hoe langer je de tijd hebt om je vermogen op te bouwen. Maar de kans is groot dat je nog veel vragen over beleggen hebt.
Verdiep je in de wereld van beleggen en beslis of het iets voor jou is. Zo niet, that’s fine! Maar stel het uitzoekwerk niet langer uit.
4. Hoe kan ik blijven sparen terwijl ik toch het leven leidt dat ik wil?
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zijn sparen en genieten geen twee tegenovergestelde begrippen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf een bepaald bedrag af dat je vrij mag uitgeven aan alles waar je blij van wordt.
Of ga nog een stapje verder en stel zelfs een budget op. Een budget app kan je vervolgens een notificatie sturen als je bijna aan je budget zit.
5. Heb ik genoeg geld voor financiële tegenvallers?
Hoeveel geld moet je eigenlijk in je spaarpot hebben voor financiële tegenvallers? De meeste financiële adviseurs raden aan om met deze spaarpot drie maanden aan vaste lasten te kunnen betalen. Maar vraag je vooral af waar jij je goed bij voelt. Dat kan net zo goed zes of twaalf maanden aan vaste lasten zijn.
6. Geef ik mijn geld uit aan dingen die er echt toedoen?
Zoals we net al zeiden zijn sparen en genieten geen twee tegenovergestelde begrippen. Natuurlijk moet je denken aan later, maar het is ook belangrijk om te leven. Begrijp ons dus niet verkeerd: geld mag best uitgegeven worden.
Toch is het belangrijk om dit bewust te doen aan zaken waar je echt blij van wordt. Pak je bankrekening er daarom eens bij en kijk naar de uitgaven die je de laatste maand hebt gedaan. Zijn dit echt uitgaven waar je blij van wordt? Of kan je toch meer sparen voor doelen die je meer kosten?
7. Wat zijn mijn spaardoelen en wat kan ik doen om die te behalen?
Sparen wordt makkelijker als je een spaardoel hebt. Dan weet je namelijk waar je het voor doet. Om het nog makkelijker voor jezelf te maken, is het verstandig om je spaardoel ook een deadline te geven. Dan creëer je namelijk meer urgentie om echt aan de slag te gaan.
Zet daarom een aantal spaardoelen op papier en bepaal wanneer je ze gehaald wil hebben. Vervolgens kun je kijken hoeveel je elke maand moet sparen om de doelen te behalen (en of je daarvoor eventueel moet besparen).