Hormonen, zelfonderzoek en zwangerschap: 6 vragen over je borsten beantwoord door expert Odette Patho
Het is 1 oktober en dat betekent dat de borstkankermaand van start is. We weten allemaal hoe belangrijk het checken van je borsten is, maar doen het zeker niet vaak genoeg. Om het bewustzijn onder vrouwen rondom het leren kennen van hun eigen borsten te vergroten haakt mammaradioloog Odette Patho vandaag aan.
Jonge vrouwen hebben best wat vragen rondom de gezondheid en het checken van hun borsten. Waar moeten we bang voor zijn? En wat stelt juist niets voor? Odette beantwoordt de zes meest gestelde vragen.
Expert Odette Patho over het checken van je borsten en andere zaken
In sommige gevallen kun je borstkanker zelf ontdekken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en voelen: dan herken je het makkelijker als er iets verandert. Het normaliseren van gesprekken over borstgezondheid kan een belangrijke bijdrage leveren aan een beter bewustzijn: want waar moet je precies op letten? Patho beantwoordt zes vragen die leven onder vrouwen.
1. Wat is de invloed van hormonen op je borsten?
“Hormonen spelen een grote rol in hoe borsten aanvoelen tijdens de menstruatiecyclus. Voor de eisprong, tijdens de eerste helft van de cyclus, is er minder spanning in de borsten door lage oestrogeenspiegels. Na de eisprong zorgen hogere niveaus van oestrogeen en progesteron vaak voor meer zwelling en gevoeligheid. Als je overweegt om je borsten te onderzoeken, kan dit het best tussen dag 7 en 12 van de cyclus, omdat de borsten dan het meest soepel aanvoelen, waardoor veranderingen gemakkelijker te ontdekken zijn.”
2. Waar moet je op letten bij een borstencheck?
“Tijdens zelfonderzoek is het belangrijk te weten waar je op moet letten en hoe je dit comfortabel kunt doen. De afbeelding hieronder helpt bij het herkennen van symptomen zoals knobbeltjes, kuiltjes in de huid of veranderingen van de tepel. Hoewel zelfonderzoek geen vervanging is voor medisch onderzoek, kan het je helpen om veranderingen sneller te ontdekken. Vertrouw je het niet? Neem contact op met je huisarts.”
3. Wat zijn mogelijke symptomen van borstkanker?
“Belangrijke signalen van borstkanker zijn knobbeltjes in de borst of oksel, veranderingen in de huid (zoals kuiltjes), tepelinversie of bloederige afscheiding, aanhoudende pijn, en zwelling van de borst. Het is belangrijk deze symptomen door een arts te laten onderzoeken, omdat vroege detectie essentieel is voor een succesvollere behandeling.”
4. Is het checken van je borsten anders tijdens de zwangerschap?
“Tijdens de zwangerschap veranderen borsten aanzienlijk door hormonale veranderingen, waaronder groei, gevoeligheid, donkere tepels en zichtbare aderen. Hoewel deze veranderingen normaal zijn, moet je bij harde knobbels, extreme asymmetrie, ernstige pijn, ingetrokken tepels of bloedverlies contact opnemen met een arts en de borsten laten controleren, bij voorkeur middels ook beeldvormend onderzoek.”
5. Hoe check je je borsten als je borstimplantaten hebt?
“Zelfonderzoek bij borstimplantaten kan anders aanvoelen dan bij natuurlijke borsten. Het is belangrijk om te weten wat normaal voelt, zodat je veranderingen kunt opmerken. Let op verschuivingen van de prothesen, rimpels, kapselvorming, voelbare randen en veranderingen in het borstweefsel. Beeldvormende onderzoeken zoals 3D-mammografie, echografie of MRI kunnen ook met implantaten veilig worden uitgevoerd.”
6. Welke onderzoeken zijn er voor borstcontrole?
“Er zijn verschillende onderzoeken voor borsten, zoals 3D-mammografie, die meerdere röntgenbeelden vanuit verschillende hoeken maakt en vooral nuttig is bij dicht borstweefsel. Voor vrouwen onder de 30 jaar wordt echografie gebruikt, waarbij geluidsgolven helpen om knobbels of cysten te onderscheiden. Een MRI-scan maakt gedetailleerde beelden met magnetische velden en wordt vaak ingezet bij hoog risico op borstkanker of onduidelijke resultaten. Nagenoeg altijd wordt contrastvloeistof toegevoegd om afwijkingen beter te zien. Deze onderzoeken worden vaak gecombineerd om een volledig beeld te krijgen van de borstgezondheid. De keuze hangt af van de symptomen en de medische voorgeschiedenis.”