10 vragen over geld die je aan je partner kunt stellen
Het kan best ongemakkelijk zijn om vragen over geld te stellen, zelfs (en misschien juist zeker) met de persoon om wie je het meeste geeft. Het is niet voor niets dat geld één van de meest voorkomende redenen is dat koppels uit elkaar gaan. En dat terwijl praten over geld een hoop miscommunicatie en frustraties kunnen voorkomen.
In dit artikel vind je daarom 10 vragen over geld die je aan je partner kunt stellen. Stel vooral de vragen die het best bij jullie en jullie situatie passen. Het gaat erom dat het gesprek op gang komt en dat praten over geld normaal wordt.
Wanneer jullie serieus worden
1. Wat zijn jouw (spaar)doelen?
In een serieuze relatie is het goed om van elkaar te weten waar de ander zich over tien jaar ziet. Is dat bijvoorbeeld in een koophuis? Of juist in een camper terwijl je de wereld over reist? Sowieso is het goed voor je relatie om het over de toekomst te hebben, maar ook op het gebied van financiën is het verstandig. Veel doelen kosten namelijk geld, van die eerste auto tot een bruiloft.
2. Wat vind jij het waard om geld aan uit te geven?
Doelen zijn er genoeg, maar het leven moet wel leuk blijven. Daarom kun je jezelf af en toe best verwennen met iets waar jij blij van wordt. Wanneer je weet van elkaar wat dat is, kan dat een hoop ruzie om geld voorkomen.
Het is namelijk best frustrerend als jij hard je best doet om te sparen en je partner een ‘fortuin’ uitgeeft aan iets duurs. Terwijl hij of zij juist vindt dat je wel wat mag minderen met de koffietjes buiten de deur. Zodra je aan elkaar hebt aangegeven dat dit hetgeen is waar jullie graag geld aan uitgeven, zal dat frustraties wegnemen.
3. Hoe gingen je ouders vroeger met geld om?
Of we het willen of niet, onze ouders en opvoeding hebben (onbewust) een grote invloed gehad op hoe we nu naar geld kijken. Maakten ze bijvoorbeeld vaak ruzie over geld? Werkten ze met een budget? Vonden ze genieten belangrijker dan sparen?
4. Als je een miljoen zou winnen, wat zou je dan met het geld doen?
Wil je het gesprek iets lichter houden? Stel dan deze vraag. Door te dagdromen over wat je met een miljoen zou doen, achterhaal je ook wat je partner belangrijk vindt in het leven. Je zal zien dat zo’n vraag toch het gesprek op gang brengt over geld.
5. Wat zijn je grootste zorgen als het om geld gaat?
Eén derde van de Nederlanders heeft geldzorgen, maar eigenlijk maakt iedereen zich weleens zorgen als het om z’n financiën gaat.
Wanneer jullie (gaan) samenwonen
6. Wie is er verantwoordelijk voor de financiën (of zijn we dat allebei)?
Vaak is er één persoon in de relatie die verantwoordelijk is voor het betalen van de rekeningen en in de gaten houdt of het geld dat jullie besteden aan boodschappen niet de spuigaten uitloopt. Maak duidelijke afspraken over wie dat is en waarom.
Dat betekent overigens niet dat de ander zijn handen er helemaal moet aftrekken en geen idee heeft hoe het met de financiën gaat. Dan heb je namelijk een probleem als de ‘verantwoordelijke’ toch niet zo goed met geld kan omgaan.
Money dates kunnen een oplossing zijn. Geld is misschien niet het leukste onderwerp om over te praten, maar een goede borrelplank en een lekkere wijn maakt veel goed wat ons betreft. Bespreek hoe het nu met jullie geld gaat, droom samen over de toekomst en je zal zien dat het uiteindelijk mooi overloopt in een daadwerkelijke date.
7. Hoeveel geld willen we kwijt zijn aan vaste lasten en hoeveel willen we sparen?
Bespreek hoeveel jullie maximaal per maand kwijt willen zijn aan zaken als huur/hypotheek, boodschappen, abonnementen en etentjes. Dat hangt natuurlijk nauw samen met hoeveel jullie willen sparen.
Tip: verdient de één meer dan de ander? Spreek dan een percentage af wat jullie elke maand willen sparen voor gezamenlijke doelen.
8. Op een schaal van 1 tot 10, welk cijfer zou jij nu aan onze financiën geven?
Hoe happy is je partner momenteel over jullie financiën? En hoe happy ben jij zelf? Hier geldt ook weer: hoe meer communicatie er is over eventuele zorgen en frustraties, hoe minder ruzies erover kunnen volgen in de toekomst.
9. Stel dat ik een groot bedrag zou uitgeven zonder jou daarover te vertellen. Bij welk bedrag zou je boos worden?
Misschien zou hij of zij helemaal nooit boos worden, omdat jouw geld immers jouw geld is. Maar het kan ook dat je partner vindt dat het verstandig is om grote aankopen te bespreken. Dat weet je pas als je het erover hebt gehad.
10. Welke gewoonte rondom geld waardeer je bij mij?
Laten we afsluiten met een positieve vraag. Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. En zeker als het gesprek zwaarder was dan verwacht, is het fijn om je waardering naar elkaar uit te spreken.
Hoe goed ken jij jouw partner écht? Test het met deze 55 vragen