Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 6 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Vrouwen boos om uitspraak Pieter Omtzigt: Is onze baarmoeder de oplossing voor een beter Nederland?

Als je een beetje het nieuws hebt gevolgd, zal de ophef over een uitspraak van Pieter Omtzigt je bekend zijn. Op TikTok uiten veel vrouwen hun onvrede over het ‘verzoek’ om meer kinderen te baren. Maar wat is er nu precies gezegd en waar komt alle woede vandaan?

In de hedendaagse discussie over bevolkingsgroei en migratie heeft Pieter Omtzigt afgelopen maandag een controversiële uitspraak gedaan die de ogen van veel vrouwen heeft geopend. Nu die uitspraak even heeft kunnen bezinken, ontstaat er veel kritiek op zijn visie.

Wat is er precies gezegd door Pieter Omtzigt?

Op social media spreken vrouwen zich volop uit tegen de gedachtegang van Pieter Omtzigt. Mocht je niet precies weten waar dit over gaat: hier een opfrisser. Omtzigt deed verschillende uitspraken maandagavond in zijn HJ Schoo-lezing, de jaarlijkse lezing georganiseerd door het tijdschrift EW Magazine. Hij benoemt dat migratie op dit moment ‘de grote drijver’ achter de bevolkingsgroei is geworden, maar noemt ook dat er nog een probleem is: “Het feit dat we minder geboortes hebben.”

Omtzigt wijst erop dat Nederlandse vrouwen steeds minder kinderen krijgen: het aantal geboorten is inmiddels gedaald naar 1,43 per vrouw, terwijl er ruim twee kinderen per vrouw nodig zijn om de bevolking op peil te houden. Als de bevolking niet op peil blijft, kampen we op een later moment met grotere arbeidstekorten, zo benoemt Omtzigt. “Wat gebeurt er als dit lang duurt? Dan kan de bevolking in een zeer rap tempo gaan krimpen” zegt hij. Volgens de politicus is arbeidsmigratie geen oplossing op dit probleem.

Ondanks dat hij geen passende oplossing heeft benoemd, vatten velen zijn uitspraken op als een verzoek aan vrouwen om meer kinderen te baren. En dat maakt veel los.

Vrouwen in de aanval

Omtzigt’s suggestie dat vrouwen een centrale rol zouden moeten spelen in het demografische toekomstplan van Nederland heeft veel vrouwen ontregeld. Het idee dat onze baarmoeder een oplossing zou zijn voor bredere maatschappelijke vraagstukken is niet alleen achterhaald, maar het ondermijnt ook de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid.

Vrouwen trekken massaal naar platforms als TikTok om hun onvrede te uiten.

@meikemantel

Hou van deze tijd. #politiek #pieteromzicht #nsc

♬ origineel geluid – MeikeMantel

De ‘millenial mindset’

Oké, er worden dus een stuk minder kinderen geboren. Fun fact voor Pieter: dat heeft een reden. Of beter gezegd: meerdere redenen. Ten eerste bestaat het begrip de ‘millenial mindset’: dit zijn de waarden, attitudes en gedragingen die kenmerkend zijn voor de generatie die ongeveer tussen 1981 en 1996. In tegenstelling tot de voorgaande generaties is de rol van de vrouw daarin veel minder traditioneel. Carrière maken is iets dat net zo vanzelfsprekend voor vrouwen is als voor mannen, waardoor het moederschap voor (sommige) vrouwen minder tot geen prioriteit heeft.

Daarnaast spelen veel maatschappelijke zaken een rol. Zo vanzelfsprekend als het kopen van een huis was, was ook het krijgen van een kind zo’n vijftig jaar geleden. Maar de tijden zijn veranderd – en zelfs met twee gemiddelde inkomens is het kopen of huren van een huis lastig. En dan hebben we het nog niet eens over de andere zorgen die jongvolwassenen hebben. Stellen die wel een kind zouden willen, durven het in sommige gevallen niet aan.

@brusselsproutslover240

Pieter, schatje, hoedan?… #politiek #pieteromtzigt #nederland

♬ you get cool points with this sound – oofman

Socioloog Jan Latten laat zich hierover uit bij Dit is de dag. “Er gaat echt iets mis. Jongeren worden gehinderd om kinderen te krijgen” stelt hij. “Er is veel onzekerheid: woonsituatie, werksituatie, inkomenssituatie”, zegt hij. “Als je een flexbaan hebt, durf je geen kinderen te nemen, dat is onderzocht door het CBS. Je kunt ook geen huis kopen, want je krijgt geen hypotheek. Mensen stellen het gewoon uit.”

De ‘twijfelmoeder’

Dan is er nog een begrip dat in deze zaak actueel is: de twijfelmoeder. Het begrip ‘twijfelmoeder’ verwijst naar vrouwen die twijfelen over het moederschap, vaak door een combinatie van persoonlijke, sociale en economische factoren. “Mensen moeten vertrouwen krijgen in de wereld om hen heen” zegt Patricia de Ryck in Dit is de dag. Zij besloot uiteindelijk om aan kinderen te beginnen, maar twijfelde lang. 

Het dalende aantal geboorten in Nederland is het resultaat van een combinatie van sociale, economische en culturele factoren. De oplossing lijkt dus meer in die hoek te liggen, dan in de baarmoeder van de vrouw. Dat een man überhaupt ook maar iets wil zeggen (direct of indirec) over wat vrouwen met hun baarmoeder moeten doen, krijgen wij al de rillingen van.

Ervaar jij paniek bij het idee zwanger te raken? Zo ga je ermee om

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.