De loonkloof is Nederland bestaat echt: dit is waarom vrouwen nog steeds minder verdienen
Het is 2023 en vrouwen hebben al een lange tijd net zoveel rechten als mannen. Toch is er een groot verschil en dat is het salaris. De loonkloof is vergeleken met twee jaar geleden namelijk fors gestegen, stelt Nationaal Salaris Onderzoek. Mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen die hetzelfde werk uitvoeren. Een grote stap terug, waarbij duidelijk wordt dat vrouwen nog lang niet gelijk zijn aan mannen op de werkvloer.
Dus ja mensen, de loonkloof bestaat echt. En dit is hoe dat kan.
Loonkloof is gestegen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mannen verdienen nu gemiddeld 7,4 procent meer dan vrouwen met dezelfde functie. Deze kloof was in 2021 nog 5 procent volgens Nationaal Salaris Onderzoek. In 2021 kregen 70 procent van de mensen in loondienst een salarisverhoging. Terwijl mannen er ruim 16 procent bijkregen, was dat bij vrouwen maar 9 procent. Best oneerlijk, dus.
Op alle opleidingsniveaus gingen mannen er meer op vooruit dan vrouwen. Sterker nog, mannen met een lagere opleiding kregen procentueel meer dan vrouwen met een hoge opleiding.
Hogere schaal
Nyenrode-onderzoeker Jaap van Muijen vertelt aan NOS dat het salarisverschil zou kunnen komen door verschillende factoren. De eerste reden waardoor er nog steeds een loonkloof is, is dat mannen vaak in een hogere salarisschaal starten dan vrouwen. Hierdoor staan de mannen vanaf het begin al 1-0 voor.
Doorgroeien
Ook is werkonderbreking een belangrijke factor waardoor vrouwen minder verdienen dan mannen. Doordat vrouwen vaker een periode minder werken door bijvoorbeeld het krijgen van kinderen (een best ingrijpend proces, lijkt ons zo), is er minder gelegenheid om te praten over doorgroeimogelijkheden of een verhoging van het salaris.
Salarisonderhandelingen
Daarnaast stelt de onderzoeker dat mannen zich vaak harder opstellen tijdens salarisonderhandelingen dan vrouwen. Toch wil Jaap van Muijen niet zeggen dat het probleem bij vrouwen ligt en waarbij zij sterker in hun schoenen moeten staan tijdens het onderhandelen over salarisverhoging. Het is namelijk aan de werkgevers om te zorgen dat de lonen zo eerlijk mogelijk worden verdeeld.
Het blijft spannend om meer geld te vragen, daarom hebben wij hier nog een aantal handige tips die jou helpen tijdens een salarisonderhandeling.