Waarom iedereen massaal stopt met het drinken van koffie
Een lekker kopje koffie maakt onze dag een stuk fijner. Althans, dat denken we. Niet alleen vinden we het heerlijk (vooral met zoetige extra’s erdoorheen), het kan ook zeker zorgen voor die kleine opkikker die we soms nodig hebben. Tik jij ook elke dag een aantal koffietjes achterover? Misschien is het dan tijd om hier eens goed over na te denken.
Na roken, alcohol, vlees en lactose is koffie nu ook aan de beurt voor een flinke daling in populariteit. En wel om deze redenen.
De massale wake up call van koffiedrinkers
Zweten, trillen, angst en hartkloppingen: bijna iedere koffiedrinker heeft het ooit weleens ervaren hoe het voelt om te veel koffie te drinken. Waar dit nare gevoel bij velen simpelweg een teken is dat ze te veel koffie hebben gedronken, heeft het voor velen inmiddels gefungeerd als een ware wake up call. Want als dit de reactie is die je lichaam heeft na een kopje te veel, wat doet het dan eigenlijk onbewust met je lichaam als je het elke dag drinkt?
Onschuldig bakkie pleur of sociaal geaccepteerd geestverruimend middel
Of je je koffie nou zwart drinkt of er elke dag weer iets speciaals van maakt, heel gezond schijnt het eigenlijk totaal niet te zijn. Waar het zwarte goedje een van de meest sociaal geaccepteerde geestverruimende middelen van de wereld is, blijkt het helemaal niet zo onschuldig te zijn.
Op kantoor zou meerdere keren per dag naar buiten lopen om te roken inmiddels voor flinke scheve blikken zorgen en het drinken van alcohol of snuiven van cocaïne zou een ontslag op staande voet betekenen. Toch is dit voor het eveneens oppeppende middel koffie anders. Sterker nog: gooi je tijdens een kantoordag meerdere koppen koffie achterover, dan vinden je collega’s hoogstwaarschijnlijk dat je een keiharde doorwerker bent.
De oorspronkelijke werking van cafeïne
Net zoals vele andere oppeppende middelen maskeert cafeïne vermoeidheid. Dit stofje, dat ook in koffie in hoge hoeveelheid aanwezig is, zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Wat bijna niemand weet, is dat cafeïne van oorsprong eigenlijk gebruikt werd als medicijn. Het werd ingezet als middel tegen onder andere keelpijn, waterpokken, nierstenen en de mazelen. Ook nu wordt de positieve werking nog altijd benadrukt. Het zou de kans op suikerziekte, Parkinson, Alzheimer, darmkanker en zelfs tandplak verminderen.
Bijna 80% van de Nederlanders drinkt minstens één keer per week koffie en 66% geniet zelfs dagelijks van een bakkie pleur. Velen starten hun dag er al mee en belonen zich meerdere keren per dag tijdens koffiepauzes. Doordat koffie drinken als normaal wordt gezien, wordt het door niemand bestempeld als drug.
De anti-koffiebeweging
Na jarenlang afhankelijk te zijn geweest van koffie – met veel hoofdpijn, vermoeidheid, verstoorde slaap, prikkelbaarheid, een hoge bloeddruk, ontregeling van hormonen en een vermindering in functioneren tot gevolg – stoppen steeds meer mensen nu van de een op de andere dag. Pas na meerdere maanden zonder koffie merken ze dat ze weer zichzelf zijn.
Ondanks dat een cafeïneverslaving nog altijd geen formeel erkende diagnose is, voldoet het wel aan de algemene criteria van een verslaving. Zo blijven vermeende verslaafden cafeïne gebruiken ondanks het negatieve effect op hun leven en willen ze er graag mee stoppen, maar hebben ze er moeite mee. Tegenstanders beweren dat het onzin is en zijn van mening dat koffie de gezondheid juist bevorderd. Het gulden antwoord ligt waarschijnlijk in het midden.
De gulden middenweg
“Je dag beginnen met een kop koffie zou geen probleem moeten zijn, maar jezelf gedurende de dag op blijven peppen met cafeïne-shot na cafeïne-shot is als het opzwepen van een vermoeid paard”, geeft voedingsdeskundige Stephen Cherniske aan in een interview met Esquire. Een overmatig gebruik van cafeïne zorgt voor overstimulatie van het zenuwstelsel, wat leidt tot opwinding, een verhoogde hartslag en hoge bloeddruk. Het kan schade aanrichten aan het centrale zenuwstelsel en is de veroorzaker van talloze fysieke en psychologische problemen. Genoeg redenen om het dus eens uit te proberen om een poos zonder koffie door het leven te gaan dus.
Shocking! Dit doet cafeïne (na jouw lekkere kop koffie) met je lichaam