Metro
Metro Festivals 5 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom is eten en drinken op festivals tegenwoordig zo ontzettend duur?

Heb jij deze zomer festivals op de planning staan? Wellicht ben je zelfs al naar de eerste feestjes geweest. Dan moet je tegenwoordig flink in de buidel tasten. Voor tickets, eten en drinken. Maar waarom zijn festivals zo duur?

Mocht je een fervent festivalbezoeker zijn, dan is jou vast wel opgevallen dat de prijzen de afgelopen jaren een flinke stijging zijn ondergaan. Festivalkaartjes kregen een flinke som op de verkoopprijs en een pannenkoek, frietje of biertje kosten inmiddels ook fors meer.

Kosten twee keer doorberekend naar festivalganger

Het AD schrijft dat de festivalorganisator de prijs van de muntjes bepaalt. Een woordvoerder van festival Pinkpop legt uit dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Ook weegt mee hoeveel tijd, energie en geld een product kost. En ook maakt het uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien.

Op veel festivals tref je cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de festivalorganisatie. Die huur stijgt, omdat ook de festivalkosten stijgen. De cateraars berekenen de gestegen huur weer door naar hun prijs en zien daarnaast ook hun eigen kosten stijgen. „Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten”, aldus Dirk Mulder, sectorspecialist food bij ING.

Prijzen in horeca stijgen, dus ook eten en drinken festivals

André Malotaux, die cateraar is voor een hoop festivals, legt uit dat deze prijsstijgingen voor de hele horecasector gelden. Hogere personeelskosten, huur, energieprijzen en inflatie, drijven die horecaprijzen op. Dat geldt dus ook voor de horeca op festivals.

Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt daarnaast dat de op- en afbouw bij festivals ‘geld kost’. „Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.” 

Oftewel de op- en afbouw, stijgende kosten en de tussenpartner zorgen ervoor dat een zak patat of loempia meer kost. En ja, het is toch echt de festivalbezoeker die dat geld moet neerleggen.

No Art is eerste Nederlandse festival met table service: voor dit bedrag sta jij achter de dj

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.