Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Fashion 17 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom zelfs de simpelste zomerjurk in 2024 ontzettend duur is

Wie van shoppen houdt, heeft dit jaar vast de schrik van zijn leven gehad: simpele items van matige kwaliteit zijn ineens duur. Een zomerjurk kost al snel €80. Alles wordt duurder, van boodschappen en Netflix tot de kapper, maar waarom is kleding nu ook zo prijzig geworden?

Is het niet normaal dat ook mode duurder wordt? Nee, helemaal niet. De prijzen voor kleding en accessoires stonden decennialang stil.

Waarom kleding zoveel duurder is geworden

De fast fashion-ketens zijn sneller dan ooit – en stunten ook meer dan ooit. Denk aan concepten als SHEIN of aan het feit dat Zara slechts acht dagen nodig heeft om een nieuw ontwerp in de winkels te krijgen. Het gevolg? De ‘normale merken’ moeten van alles doen om hier tegenop te boksen. Kleine en onafhankelijke designers hebben het nu het zwaarst.

Veel merken bezuinigen op kwaliteit om te overleven. Ze kiezen voor goedkopere stoffen en goedkope arbeidskrachten. Soms verhogen ze ook nog eens de prijzen, of doen ze beide. Het resultaat?  Veel middelmatige items die toch – dare i say it? – best wel duur zijn.

De financiële TikTok-trend ‘loud budgeting’ is niet gierig, maar juist eerlijk en effectief

Koopgedrag heeft grote invloed

Mickey Drexler, de man achter het succes van Gap en J.Crew, wijst op onze obsessie met goede deals als oorzaak van het prijsprobleem. We willen altijd de beste prijs. Als we iets in de winkel zien, zoeken we online naar een goedkopere optie. Vaak merken we pas bij levering dat de kwaliteit minder is. De afbeeldingen in webshops zien er dankzij photoshop en AI namelijk altijd perfect uit. De teleurstelling komt als je al afgerekend hebt.

Inflatie in slow motion

Nederlandse economen zagen vorige zomer al een fikse stijging in de kledingprijzen. Als je nu je kassabon vergelijkt met die van een jaar geleden, zie je meteen dat de prijzen van gewone dingen zoals brood en kleding blijven stijgen. Economen noemen dit een inflatie-effect in slow motion. De jurk die je vorig jaar nog voor 100 euro kocht, kost nu 118 euro. Volgens het CBS is dameskleding 15 procent duurder geworden, wat ook een jaarrecord is.

Lang leve tweedehands kleding

Dus, wat nu? Gezien de prijzen stijgen en de kwaliteit er juist op achteruit gaat, krijg je met kleding uit 2024 niet per se waar voor je geld. Tweedehands winkelen is daarom de uitkomst. Op platformen als Vinted en Vestiaire doe je goede zaken. Vintage items zijn (meestal) namelijk goedkoper dan nieuwe.

Dus of je nu de lokale tweedehandswinkel of kringloop ingaat, shopt bij upcycling merken, scrolt op Vinted of struint op de IJhallen: you’re doing amazing sweetie (*in Kylie Jenners stem*).

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.