Waarom plee eigenlijk een heel elitair woord is
Ook wij zijn vanaf nu live in podcast-land! In ‘De GroepsApp’ nemen wij (Emma, Karlijn en Sophie) je mee in de wereld van NSMBL. Wat doe je nou eigenlijk als redacteur? Hoe werken persreizen, perspakketten en persevenementen? Welke trends spotten wij en welke zijn te bizar voor woorden? Waar wil je eten in het weekend, waar ga je stappen en welke films wil je zien? Omdat wij als gen-Z/millenial-mix met onze telefoon in de hand leven en we eigenlijk alles bespreken via de groepsapp, doen we dat nu ook met jullie.
Luister nu onze eigen podcast ‘De GroepsApp’ op Spotify en Apple Music
NSMBL geeft je natuurlijk een dagelijkse dosis aan nieuwtjes, inspiratie én adviezen en dat brengen we dus nu ook naar je favoriete streamingapp. Wekelijks even een halfuurtje ontspannen met de leuke en bijzondere verhalen van Emma, Karlijn en Sophie. Want wat krijgen zij vaak verschillende vragen voorgeschoteld… ‘Wat doe jij nou eigenlijk precies?’ en ‘hoe werkt dat, al die evenementen?’ en ‘Waar halen jullie al je inspiratie vandaan?’
Luister de nieuwste aflevering hier en zet ‘m ook in je afspeellijst, want de volgende aflevering geven we iets héél leuks weg..:
Bob Sikkes en zijn losse plee
Tijdens Ask A Guy vraagt één van onze luisteraars naar afknappers. Wat Emma dan ook weer héél vervelend vindt, zijn mensen die mensen napraten. Onbewust dan hè, maar irritant blijft het wel. In het programma De Moeite Waard zat zo iemand – maar voordat de meiden op dit onderwerp komen moeten ze nog even liefde uiten voor bouwdeskundige Bob Sikkes, die ook in het programma zit. Hij wil namelijk altijd een losse plee en dit zorgt altijd voor hilarische beelden. Waar het woord plee best plat klinkt, is het eigenlijk dus heel elitair en is het dus niet zo gek dat een nette man zoals Bob dit woord gebruikt.
Waar komt ‘plee’ vandaan?
Het woord werd vroeger vooral door de adel gebruikt en is afgeleid van het Franse plait-il. en dat komt dan weer uit de zin ‘vous plaît-il de m’indiquer le cabinet?’ Hoor je ‘t de koning al zeggen? Ik moet ‘even naar de plee?’ Toch denken ook veel mensen dat het komt door het Engelse woord place omdat die Franse zin eigenlijk niet echt gebruikt wordt. Inmiddels wordt het wel vaker gebruikt in platte taal, maar het is dus ook netjes.
Wéér wat geleerd.
Kan je anticonceptie van de gezamenlijke rekening betalen? Dit zeggen jullie