Open monogamie: wat houdt deze populaire term nu eigenlijk in?
In een tijdperk waarbij een open relatie ‘hipper’ lijkt dan ooit, worden de traditionele regels rondom monogamie opnieuw getest. Steeds meer stellen staan open voor iets meer prikkels van buitenaf, maar vinden een open relatie best spannend. Enter ‘open monogamie’: een term die klinkt als een soort open relatie-light.
Het is een voorzichtige manier om te experimenteren met een open relatie. De manier om je tenen voorzichtig te dippen in de spannende vijver van open relaties, maar hoe onschuldig is het echt?
Wat is open monogamie?
De term ‘open monogamie’ is in het leven geroepen door relatie-expert Tammy Nelson, die het gelijknamige boek schreef. In dit boek pluist ze alle aspecten van non-monogamie uit die vaak voorkomen bij mensen die denken de voorkeur te geven aan een monogame relatie.
Open monogamie betekent dat je een primaire of centrale relatie hebt en een soort flexibele of vloeiende monogamie-overeenkomst, in de woorden van Tammy. Dit kan betekenen dat jullie openstaan voor het bespreken van de monogamiekloof in jullie relatie.
Het verschil tussen een open relatie en open monogamie
Bij een open relatie, ook wel een polygame relatie genoemd, heb je een centrale partner, maar mag je ook met anderen daten. Natuurlijk worden hier ook afspraken over gemaakt, zoals hoe ver die dates mogen gaan, hoe vaak je mag daten met dezelfde persoon en waar die dates plaatsvinden. Maar dat er losse dates buiten je centrale relatie om zijn, daar is vaak geen twijfel over mogelijk.
In het geval van open monogamie is dat iets anders. Daar hoeft het nog niet tot daten te komen. Als jij met jouw partner afspreekt dat jullie tijdens het uitgaan of losse vakanties intiem mogen zijn met anderen, dan valt dat onder de noemer open monogamie. Hierbij gaat het veelal om de onderlinge afspraken die zijn gemaakt. Het begint bij je eigen interpretatie van monogamie – en gaat over de mate waarin je die interpretatie wel of niet wil oprekken.
Wil je meer weten over de open relatie? Lees hier het verschil tussen een open relatie en polyamorie. En beginnen met een open relatie? Dan wil je met deze dingen rekening houden.