Wat worden de datingtrends van 2023? Dit zijn de voorspellingen
Slow dating, Main Character Energy, Breadcrumbing, Curving en Zobieing: de datingtrends vliegen ons om de oren. Wil jij weten wat je in het nieuwe jaar te wachten staat? Wij vertellen je wat de trends in liefdesland volgend jaar zijn.
De manier van daten verandert met de jaren en dat is maar goed ook, want als we onze ouders moeten geloven hebben we al verkering als we het eerste kusje hebben gegeven. Bumble, de eerste datingapp waarbij vrouwen de eerste stap moeten zetten, heeft een onderzoek gedaan wat ons op dating-vlak gaat bewegen in het nieuwe jaar. Laat je onderdompelen in het datingleven anno 2023.
De datingtrends van 2023
Het jaar 2022 was het jaar van herontdekking. De pandemie werd tot een lager pitje gedoofd, de wereld ontwaakte en zowel daten als reizen werd weer eenvoudiger gemaakt. Hier kwamen een aantal interessante trends uit voort zoals hardballing, dry-dating (ja, zonder alcohol dus) en een obsessie om hobby’s onderdeel te maken van onze dates. Klinkt goed, maar toch lijkt het erop dat het post-pandemic daten ons dit jaar ons een aantal lessen heeft geleerd. Dit zijn de datingtrends die je kunt verwachten in het nieuwe jaar.
1. Open Casting
Heb jij een bepaald beeld in je hoofd van hoe jouw droompartner eruit ziet en ben je daar jouw dates op aan het “casten”? Tijd om dat los te laten. De zoektocht naar ons fysieke “type” dient ons niet en daarom zal het tegenover van typecasting de overhand nemen: open casting. Meer dan ooit zijn we bereid te daten met mensen die buiten dit “type” vallen. De overgrote meerderheid (63%) richt zich meer op de emotionele volwassenheid dan op de fysieke vereisten.
2. Guardrailing
Het contrast met de rust tijdens de pandemie kan niet groter. Onze agenda’s zijn, zowel op werk- als sociaal vlak overvol. Veel mensen voelen zich hierdoor de laatste tijd overweldigd en merkt dat de sociale batterij vrij laag is. Dit heeft ons allemaal gedwongen onze grenzen aan te geven en meer dan de helft van de daters (52%) heeft het afgelopen jaar meer en duidelijker grenzen gesteld. We zijn duidelijker over onze emotionele behoeften en grenzen, denken beter na over hoe we onszelf naar buiten toe presenteren en zorgen ervoor dat we sociaal gezien niet overprikkeld raken.
3. Liefdesleven balans
Hiep, hiep, hoera! De tijd dat interessante functietitels en veeleisende werkdagen als een symbool van status gezien werden, zijn over. Meer dan de helft van de mensen gaf in het onderzoek aan dat ze een evenwichtige balans tussen werk en privéleven verkiezen boven hun carrièrestatus. Het werkt zelfs averechts, want zo’n 52% geeft aan om niet meer op date te willen met iemand met een zeer veeleisende baan.
4. Wanderlove
Na de tijden waarin we vastgekluisterd zaten aan onze bank en niet verder kwamen dan de supermarkt, vinden we het steeds minder erg om een stukje te reizen voor onze dates en relaties. Een stukje reizen mag voor de Nederlanders de pret zeker niet drukken, want 45% vind het prima om te reizen voor iemand die buiten hun eigen woonplaats wonen. De vergrootte flexibiliteit in werkplek en locatie speelt hier ook een grote rol in.
5. New Year, New Men
Bye, bye toxic masculinity: 3 op de 4 mannen geeft aan in het afgelopen jaar hun gedrag onder de loep te hebben genomen. Mannen gaan steeds meer in tegen de stereotypen die suggereren dat mannen geen emoties mogen tonen. Extra fijn om te horen, dat de helft van de mannen ervaart dat het doorbreken van genderrollen in daten en relaties ook voor hen gunstig is.
6. Ethische sexploration
De manier waarop we praten, denken en seks hebben verandert. Meer mensen benaderen seks, intimiteit en dating op een open en verkennende manier (42%) en seks is niet langer het taboe. Meer dan de helft van de mensen is het ermee eens dat het belangrijk is om seksuele wensen en behoeften vroegtijdig te bespreken (53%). In het afgelopen jaar heeft 1 op de 5 (20%) zijn seksualiteit meer verkend en 1 op de 8 (14%) van ons overweegt een niet-monogame relatie. Toch betekent dit niet dat we allemaal meer van bil gaan. 1 op de 3 (34%), waarvan het grootste deel Gen Z, heeft momenteel geen seks en vindt dat eigenlijk wel prima.
7. Cash-candid dating
De stijgende kosten van levensonderhoud hebben geleid tot meer eerlijke en open gesprekken over geld en dating met 1 op de 4 (28%) van ons die financiële grenzen stellen voor hun datingleven. Dit betekent niet dat we minder daten, maar eerder dat we veranderen hoe we daten: meer dan de helft van ons is meer geïnteresseerd in casual dates dan in een chique, over-the-top uitje.