Weinig werkervaring? Deze waardevolle skills leerde je al tijdens je studie
Aangezien ze tegenwoordig voor bijna elke vacature een aantal jaar werkervaring vragen, kan de moed je snel in de schoenen zakken als je net uit de schoolbanken komt. Hoe vind je een baan met weinig werkervaring? Gelukkig heb je sowieso een aantal vaardigheden geleerd tijdens je studie die je kunt benadrukken op je cv.
Want geloof ons: ook met weinig werkervaring heb je waardevolle vaardigheden waar werknemers naar zoeken.
Vaardigheden die je hebt met weinig werkervaring
Dit zijn 5 skills die je tijdens je studie hebt geleerd en die van pas komen in het werkveld, of je het nou door hebt gehad of niet.
Presenteren
De eerste vaardigheid waar je profijt van hebt op de werkvloer is presenteren. De kans is groot dat je na je studie weet hoe je een presentatie in elkaar moet zetten (qua beeld), je kunt bepalen welke informatie je moet delen in een groot project en hoe je jouw ideeën overbrengt op een groep mensen.
Zelfs als je niet voor klanten moet presenteren, zal dit van pas komen tijdens meetings en vergaderingen. Sterke communicatie skills zijn onwijs aantrekkelijk voor een werkgever.
Samenwerken
Er is een reden dat je tijdens je studie veel met een projectgroep moet doen. Dat is op dat moment heel irritant, want er zijn altijd groepsgenoten bij waarmee je niet kunt opschieten of die niets uitvoeren. Het kan heel goed dat je bij een baan met dezelfde soort figuren aan het werk moet. Door je projectgroepjes weet jij hoe je het beste met ze samen kunt werken, ondanks dat je weinig werkervaring hebt.
Project management
Over projecten gesproken… Natuurlijk zijn er bepaalde beroepen waarbij project management je fulltime baan is, maar in elke andere baan komt ook een bepaalde mate van project en time management terug.
Werkgevers willen ervan op aan kunnen dat jij met deadlines kunt werken, taken kunt delegeren en je best doet om zo efficiënt mogelijk te werken.
Kritisch nadenken
Tijdens je studie heb je veel onderzoek moeten doen. Dit betekent dat je data kunt verzamelen, bronnen kunt beoordelen, informatie kunt analyseren en hierover kritisch kunt nadenken. Allemaal vaardigheden die in het werkveld van pas komen, in welk vakgebied je ook werkt.
Digitale vaardigheden
Geloof het of niet, maar jij hebt iets in huis wat mensen met tientallen jaren werkervaring niet hebben, en dat is: digitale vaardigheden. Wij zijn opgegroeid met technologie en pikken daardoor sneller digitale zaken op. Maar we hebben tijdens onze studie ook leren omgaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen, waardoor we daar een streepje op voor hebben. Zelfs als we dus weinig werkervaring hebben.
Elk vakgebied, elk bedrijf en elke rol maakt gebruik van specifieke programma’s en software. Als je technisch onderlegd bent, kun je hierdoor veel sneller bijdragen aan het team – dát is waar een werkgever naar zoekt.