Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 4 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Werken in het buitenland? 5 dingen die je wil weten

Heel veel mensen dromen ervan om in het buitenland te werken. Misschien denk je wel aan chillen op een tropisch eiland, met een cocktail in je hand en je laptop op schoot. Maar werken in het buitenland is meer dan alleen een droom, er zijn echt veel mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld in een grote stad in Canada werken, of in het snel veranderende Shenzhen in China. Of wat dacht je van Bali, waar je als digitale nomade met een paar uurtjes werk per dag genoeg verdient voor je levensonderhoud?

Burgerzaken regelen

Je moet een hoop regelen als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat. Wanneer je langer dan acht maanden weggaat, moet je je uitschrijven bij je gemeente. Doe dit uiterlijk vijf dagen voor je vertrek! Je moet ook echt een bewijs van uitschrijving krijgen. In je nieuwe land moet je je inschrijven als je er langer dan drie maanden blijft. Regel ook een DigiD, check of je een visum nodig hebt, en zorg dat je paspoort of ID-kaart geldig is.

Denk aan vaccinaties, een medisch paspoort en kopieën van je reisdocumenten. Een (internationaal) rijbewijs kan handig zijn. Misschien heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig voor je werk. Check ook je zorg- en reisverzekering. Soms heb je je diploma’s nodig in het buitenland, dus kijk of die geldig zijn.

Lokale informatie

Het is ook goed om iets te weten te komen over de lokale cultuur. Wat is daar normaal en wat wordt belangrijk gevonden? Zoek uit hoe het zorgverzekeringssysteem werkt en of je het kraanwater kunt drinken. Weet wat de regels zijn over alcohol en drugs en leer hoe het openbaar vervoer werkt, zodat je je snel kunt verplaatsen als je daar bent.

Pensioen regelen

Het kan moeilijk zijn om pensioen aan te vragen als je in verschillende EU-landen hebt gewerkt. Meestal moet je je pensioen aanvragen in het land waar je nu woont of waar je het laatst werkte. Als je nooit in je huidige woonland hebt gewerkt, stuurt dat land je aanvraag door naar het land waar je het laatst werkte. Dat land regelt dan alles en zoekt uit wat je in elk land aan pensioen hebt opgebouwd. Let op: de pensioenleeftijd kan per land verschillen.

Hoeveel pensioen je krijgt, hangt af van hoe lang je in elk land hebt gewerkt en wat je daar hebt opgebouwd. Uiteindelijk krijg je de hoogste pensioenuitkering van alle landen waar je hebt gewerkt. Je kunt altijd kiezen voor pensioen beleggen om niet volledig afhankelijk te zijn. Op die manier verspreid je je risico en kun je een aardig vermogen opbouwen.

Bankzaken

Ga je binnen de Europese Unie werken? Je kunt dan vaak je bankpas gebruiken zonder extra kosten. Maar werk je buiten de EU, dan is het slim om online een afspraak te maken bij een lokale bank. Een rekening openen kan wel even duren. Je moet dus altijd wat contant geld in de lokale valuta hebben. Een creditcard komt ook altijd goed van pas, vooral buiten de EU. Weet hoe je je creditcard en pinpas kunt blokkeren als dat nodig is. Stel in de app van je bank in dat je geld opneemt in ‘Wereldwijd’ of ‘Europa’. En denk erover om iemand in Nederland of België te machtigen voor je bankzaken.

Het achterlaten van je huis

Wil je je huis aanhouden? Regel dan alles goed om problemen te voorkomen als je terugkomt. Verander je postadres of laat je post doorsturen naar bijvoorbeeld je ouders. Regel iemand voor je planten en huisdieren en zet gas, water en licht uit. Berg waardevolle spullen goed op en zorg dat alle ramen en deuren dicht zijn. Je kunt ook denken aan onderverhuur om wat kosten te besparen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.