Bijna iedereen doet deze 6 dingen op WhatsApp verkeerd
WhatsApp, iedereen heeft het en ook iedereen gebruikt het. De app is in ons dagelijks leven zo belangrijk dat een wereld zonder de dienst bijna ondenkbaar is. Inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljard actieve gebruikers verspreid over de hele aardbol.
En toch zijn er maar weinig mensen die de app helemaal goed gebruiken. Hier lees hoe je jouw WhatsApp-gebruik overzichtelijker, persoonlijker en veiliger kan maken.
1. Een opgeruimde app
Zie je soms door de bomen het bos niet meer bij WhatsApp? We know the feeling. Jouw WhatsApp staat helemaal vol met gesprekken die al maanden of zelfs jaren niet meer gebruikt zijn. Toch kan WhatsApp net zo opgeruimd zijn als je mail, waarin je al je berichten kan categoriseren en uit je inbox kan verwijderen. Bij WhatsApp doe je dat door je chats te archiveren en de chats die je niet meer gebruikt te verwijderen.
Verdwijnen de chats dan voor altijd? Nee, sterker nog: ze komen terug zodra je een nieuw bericht binnenkrijgt. WhatsApp raadt het op zijn eigen website zelfs aan om de dienst op deze manier opgeruimd te houden. Ook als je nog geen nieuwe berichten uit een gearchiveerde chat hebt binnengekregen, is de chat via de zoekfunctie eenvoudig terug te vinden.
2. Geen groepschats voor elke mededeling
Moet je een eenmalige mededeling doen aan een grote groep mensen? Maak dan geen groepschat aan. Veel mensen hebben al talloze (en soms ook zinloze) groepschats en zitten er niet op te wachten om er nog meer te hebben. Met WhatsApp kan je eenvoudig gebruik maken van een verzendlijst, waarmee je mensen eenmalig van iets op de hoogte stelt. Organiseer je een verjaardag of een bruiloft en is bijvoorbeeld de ingang ergens anders dan verwacht? Dan is een verzendlijst ideaal om je gasten te informeren.
Verzendlijsten maak je door op je thuisscherm van WhatsApp rechtsboven in op de drie verticale puntjes te klikken. Kies dan vervolgens voor ‘Nieuwe verzendlijst’ en kies de contactpersonen die je ergens van op de hoogte wil stellen. Jij krijgt na het sturen overzichtelijk te zien wie je hebt geïnformeerd, maar je genodigden niet. Wat wel belangrijk is hierbij is dat elk persoon die je bericht jou ook als contact heeft opgeslagen. Is dat niet het geval, dan ontvangt die persoon jouw bericht niet als je het via een verzendlijst stuurt.
3. Maak je eigen WhatsApp
WhatsApp kan je – net als veel andere apps – helemaal naar je voorkeuren instellen. Niet alleen een foto is mogelijk, je kan ook je favoriete achtergrond en lettergrootte instellen via de app. Het personaliseren van WhatsApp doe je door op de drie verticale puntjes te drukken die rechtsboven in je thuisscherm van de app te vinden zijn. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en dan voor ‘Chats’. Vervolgens kan je daar een eigen thema, achtergrond en lettergrootte in stellen.
Bij ons is het kleinere lettertype favoriet. Doordat het iets lastiger te lezen is houdt het je scherp en is er meer tekst te zien zonder heen en weer te hoeven scrollen. Nog een voordeel: mensen kunnen moeilijker meelezen met je gesprekken.
4. Geen back-ups
Op WhatsApp delen we allerlei dierbare en belangrijke momenten, maar over het opslaan van die herinneringen denken we weinig na. Een back-up maken van je berichten is daarentegen wel belangrijk. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je altijd twee verschillende soorten up-to-date back-ups beschikbaar hebt.
5. WhatsApp als ‘nieuwsbron’
Niet iedereen gebruikt natuurlijk de familiechat als betrouwbare nieuwsbron, maar toch circuleren er allerlei geruchten via WhatsApp rond die vaak niet waar zijn. En juist in deze tijden wil je dat voorkomen. WhatsApp heeft hierin het voortouw genomen door een limiet te stellen op het aantal personen waar je een bericht naartoe kan sturen. Factcheck dus ook altijd zelf voordat je een doorgestuurd bericht met je sociale omgeving deelt.
6. Spraakmemo’s verzenden
Deze optie kennen sommigen natuurlijk wel, maar voor anderen is dit nog nieuw. Je kan via WhatsApp ook spraakberichten sturen. Handig wanneer je even geen zin hebt om te typen of wanneer je berichten meer uitleg nodig hebben. Nog een voordeel: WhatsApp maakt het mogelijk om via een slotje je spraakmemo te vergrendelen. Zo hoef je niet de hele tijd het knopje ingedrukt te houden als je weer een memo van tien minuten naar je bff stuurt.