‘Ik betaal twee keer vaste lasten: in Barcelona én Nederland’
Vorig jaar vertrok Dionne voor onbepaalde tijd naar Barcelona. Wonen in het buitenland was een droom die uitkwam, maar die er wel voor zorgde dat ze nu al een jaar lang vaste lasten heeft in zowel Spanje als Nederland. “Mijn vriend woont namelijk nog in ons huis in Nederland”, zegt ze tegen NSMBL.
Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 30-jarige Dionne Knooren, die een appartement heeft gekocht in Nederland en een appartement in Barcelona huurt.
Wonen in het buitenland
Voordat Dionne besloot naar Barcelona te verhuizen, had ze al meerdere korte periodes in Spanje gewoond. Zelfs in Barcelona was ze in het verleden al 3,5 maand geweest. Maar de droom om voor onbepaalde tijd in de stad te wonen bleef kriebelen. “Ik wilde ervaren hoe het wonen in Barcelona is als je geen einddatum hebt”, vertelt ze.
In april 2021 gaf ze toe aan de droom en zette ze de stap. Dat betekende wel dat ze elke maand dubbele vaste lasten zou hebben. Niet alleen van haar appartement in Barcelona, maar ook van haar appartement in Nederland, die ze samen met met haar vriend heeft gekocht.
“Ik vind het niet meer dan logisch dat ik mijn deel van de hypotheek en gemeentelijke belastingen in Nederland nog gewoon betaal”, zegt ze. “Het is niet fair om te zeggen: ik ga lekker in het buitenland wonen en zadel jou met alle kosten op. Het is ook mijn hypotheek en daarom mijn verantwoordelijkheid.”
Hoewel de dubbele vaste lasten geen probleem waren in het afgelopen jaar, is ze van plan ergens dit jaar naar Nederland terug te komen. “Het is toch wel veel geld en ik heb Barcelona nu wel gezien”, zegt ze.
1.200 euro aan vaste lasten
In haar kasboekje op haar website Ondernemen als een baas vertelt ze precies hoe haar uitgaven er in januari 2022 uitzagen. Daarin is te zien dat ze elke maand sowieso 600 euro kwijt is aan haar hypotheek in Nederland en 600 euro aan haar huur in Barcelona.
Dionne houdt al jaren haar financiën bij om inzicht te hebben in waar haar geld naartoe gaat. Dat inzicht zorgt voor grip op haar geld en is misschien wel de reden dat het haar gelukt is om nu al een jaar in Barcelona te wonen. Een periode in haar leven die ze voor geen goud had willen missen.
Toch vindt ze het ook belangrijk om aan te geven dat haar tijd in het buitenland echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. “Er is hier veel ongedierte, tasjesdieven en corrupte politie”, zegt ze. “Dat mijn appartement in het centrum ligt, is fantastisch, maar je hoort ook áltijd geluid. En soms heb je opeens geen stromend water of stroom.”
Bovendien zijn er heel veel daklozen in Barcelona. “Dan voel je je heel rijk en bevoorrecht”, zegt Dionne. “Ik kan dubbele lasten betalen en zij hebben helemaal niets.”
Laat je niet tegenhouden
Aan anderen die er ook van dromen om in het buitenland te wonen, zou ze toch willen meegeven om het echt te doen. “Nu is het moment”, zegt ze. “Je wil geen spijt hebben van iets dat je niet hebt gedaan.”
Ze raadt anderen aan zich wel heel goed voor te bereiden en een plan te maken. “Zoek bijvoorbeeld heel goed uit wat de kosten zijn van het wonen in het buitenland, of er goede wifi is en met welke wet- en regelgeving je maken krijgt”, zegt ze. “Maar laat je niet tegenhouden door angst of het allemaal wel lukt. Als je het echt graag wil, ga je het gewoon flikken.”
Laat je ook niet tegenhouden door alle beren op de weg die je misschien ziet. “Ik heb bijvoorbeeld 13 jaar een relatie en ben ook gewoon gegaan”, zegt ze. “Vaak zeggen mensen: ik vind het zo knap dat je gegaan bent. Maar zo knap is het niet. Ik heb gewoon een vliegticket gekocht en ben een appartement gaan zoeken. Je hoeft het niet zo groots te maken in je hoofd.”