Ontdek jouw ‘work language’ en kom erachter in welke situatie jij beste werkt
We hebben het veel over efficientie op de werkvloer en ook over het voorkomen van een burn-out. Mindful werken is hot topic, maar daarbij zien we één belangrijk element over het hoofd: de work language.
Iedereen zit anders in elkaar, dus iedereen werkt ook anders. Om tot de beste werkbalans te komen, wil je dus eerst weten wat jouw work language is.
Dit zijn de vijf work languages
Het bepalen van je work language is een vrij eenvoudige taak en het begint met aandacht besteden aan waar je op het werk positief op reageert. Heb jij veel kleine ergernissen? Kijk dan ook over die overeenkomen in één bepaald type collega. Waarschijnlijk matcht diens work language niet met die van jou.
Net als dat er vijf (of inmiddels zeven?!) love languages zijn, zijn er ook vijf verschillende work languages. Dit zijn ze.
1. Prestatie
Mensen die prestatie als work language hebben, zijn doorzetters en willen goede resultaten zien. Als prestatie jouw work language is, dan word jij het gelukkigst van een doel behalen. Een target niet gehaald? Dat gaat iemand met deze werktaal niet in de koude kleren zitten.
Mensen met deze work language floreren bij het bereiken van doelen en houden ervan om intellectueel gestimuleerd te worden, problemen op te lossen en ingewikkelde taken uit te voeren. Alles om dat doel maar te halen – en daar uiteindelijk voldoening uit te halen.
Hier wil je op letten: als jij voeldoening haalt uit behaalde doelen, zorg er dan voor dat jouw doelstellingen realistisch zijn. Zo voorkom je dat je in een negatieve flow komt als jij doelen niet haalt.
2. Erkenning
Mensen met deze work language voelen zich het beste als ze lof of publieke erkenning krijgen voor hun werkzaamheden. Als zij iets goeds gedaan hebben, ontvangen ze graag zélf de credits. Gezien worden is voor hen het belangrijkste – anders krijgen ze het gevoel dat ze hun werk voor niets doen, in stilte. Zelf een klein bedankje kan al veel voor hen doen.
Hier wil je op letten: als dit jouw work language is, plan dan genoeg 1-op-1 gesprekken met je manager in. Zo zal je direct horen wanneer je iets goed doet en waar ruimte is voor verbetering.
3. Groei
Dit klinkt misschien hetzelfde als prestatie, maar is toch íetsjes anders. Mensen die groei als work language hebben, worden gelukkig van constante verbetering – zowel in prestaties als in persoonlijke groei. Mensen met deze werktaal stoppen daarom nooit met leren, bijschaven en het uitbreiden van hun vaardigheden. Zij zijn de eersten die zich inschrijven voor vaardigheidstrainingen, workshops en trainingsprogramma’s.
Hier wil je op letten: als groei jouw work language is, maak dan gebruik van alle opleidingsmogelijkheden die je bedrijf biedt. Dit zal je carrière vooruithelpen, wat je op zijn beurt nog meer zal motiveren.
4. Samenwerking
Wie weleens een kleurentest op werk heeft gedaan, weet dat samenwerken de work language is van de ‘groene mensen’. Mensen met samenwerking als werktaal zijn echt teamplayers. Ze gaan goed op brainstormsessies en vinden het heerlijk om ideeën van collega’s over te nemen. Door co-creatie floreren ze.
Hier wil je op letten: als je aan een soloproject werkt (in plaats van een groepsproject), vraag dan of leden uit je team alsnog bereid zijn om met je te brainstormen. Zo blijf je in een productieve flow.
5. Vrijheid
In tegenstelling tot de mensen hierboven, gedijen mensen met vrijheid als work language goed als ze alleen werken. Ze hunkeren naar onafhankelijkheid en houden graag zélf de touwtjes in handen. Als ze met teveel mensen rekening moeten houden, verlaagt hun productiviteit. Niet gek dus, dat deze mensen vaak kiezen voor een remote baan.
Hier wil je op letten: als je graag in je uppie werkt, is het handig om consistent werk van hoge kwaliteit te leveren, regelmatig updates te geven en je doelen en verwachtingen duidelijk te maken. Zo blijven mensen in the know, zonder je elke keer lastig te hoeven vallen. En jij laat ook zien dat je de verantwoordelijkheid aankunt.
Vergeet de love language, de ‘stress language’ van je partner is wat er echt toe doet