Op workcation? Met deze tips maak je daar een succes van
We zijn allemaal weleens toe aan vakantie, maar hebben soms de tijd of de vakantiedagen niet om onze taken een tijdje te laten liggen. De oplossing? Een workcation. Werken vanaf een andere plek boost je creativiteit en daarnaast is een change of scenery goed voor je mentale gezondheid. Wij leggen je uit hoe je een succesvolle workcation plant.
Of je nu freelancer bent of niet: sinds COVID is remote werken veel normaler dan ervoor. Nu je toch niet meer iedere dag op kantoor hoeft te zijn, kan je net zo goed van deze mogelijkheid gebruik maken om erop uit te gaan.
Op workcation? Met deze tips maak je daar een succes van
Op workcation is het een fijne lijn tussen werken en plezier maken. Je wil niet dat het een lang-leve-de-lol-vakantie wordt, maar je wil ook genieten van het moment en de plek. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje, waardoor jij de perfecte workcation hebt.
1. Weet waarom je de workcation plant
Er zijn verschillende redenen om een workcation te plannen. Peggy de Lange, van freelance-platform Fiverr, noemt er een paar. Het kan zijn dat je als freelancer wat rust nodig hebt, maar wel wat centen wil verdienen. Of dat je een change of scenery nodig hebt, om jouw werk voor een baas goed te kunnen doen. Maar een tekort aan vakantiedagen of vrees voor de stijgende energieprijzen zijn ook redenen.
Als je weet waarom je op vakantie wil, dan kan je jouw bestemming en reisduur daarop aanpassen. Wil je tot rust komen of wil je juist nieuwe prikkels?
2. Kies de locatie
Bij het kiezen van een locatie houdt je tijdens een workcation rekening met iets meer factoren dan een ‘gewone’ vakantie. Als je met collega’s of klanten samenwerkt, dan wil je rekening houden met de tijdzones. Ook moet er op de bestemming een goede plek zijn om je werk te doen en een fijne internet verbinding.
3. Informeer klanten en/of werk
Of je nou in vaste dienstverband werkt of als freelancer; breng iedereen zo snel mogelijk op de hoogte van je workcation. Zo kunnen zij wennen aan het idee dat je een periode vanuit het buitenland werkt. Het geeft jou bovendien de tijd om rustig allerlei zaken voor je vertrek te regelen.
4. Zorg voor een back-up
Klanten of werkgevers willen jou graag bereiken wanneer dat nodig is. Bied ze dan ook meerdere mogelijkheden om contact met je op te nemen. Of nog beter, kijk al pro-actief naar een vervanger. Vraag een collega of een andere freelancer om voor jou in te vallen, mocht jij op een bepaald moment onverhoopt niet kunnen. Zorg wel dat zij al geïntroduceerd zijn én weten wat er speelt.
5. Bereidt je werkweek voor en beslis hoelang je gaat
Ga je fulltime aan de slag? Of neem je toch twee dagen in de week vrij? Dit soort factoren kunnen invloed hebben op de duur van jouw workcation. Pak je (werk)agenda erbij en stel vast welke dagen jij aan het werk wil zijn. Op basis hiervan plan je de data van jouw vakantie.
Nu rest je alleen nog het boeken van de vakantie, dus kies vooral voor een bestemming waar jij gelukkig van wordt.