Zo beantwoord je die standaard “vertel iets over jezelf”-vraag bij een sollicitatiegesprek
Solliciteren is voor veel mensen nou niet bepaald een hobby. Het kan zorgen voor veel spanning en onzekerheid. Gelukkig zijn er manieren om het toch een stuk leuker (en daardoor ook makkelijker) te maken. Een van deze manieren is om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Weet waar je op solliciteert, met wie en welk bedrijf je het nou écht van doen hebt en wat jij hen kan brengen. Toch is dat zeker niet alles. Deze vraag kun je in ieder geval verwachten.
Met een goed antwoord op deze vraag sta je in ieder geval al 1-0 voor.
De vraag die je in ieder geval kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek
Of je nou op zoek bent naar een nieuwe baan, je eerste fulltimer of een baantje voor naast je studie – dat je hebt gesolliciteerd betekent hoogstwaarschijnlijk dat je interesse hebt in het werk en het bedrijf (of natuurlijk het salaris). Ondanks dat elk gesprek verschillend is en totaal afhangt van degene met wie je in gesprek bent, zijn er een aantal vragen die een bijna altijd terugkomend zijn in een eerste sollicitatiegesprek. Waar veel mensen deze vraag eigenlijk onzin vinden blijken werkgevers of recruiters het antwoord dus zeker wel te waarderen. De vraag van kwestie is natuurlijk: *tromgeroffel* ‘Wil je iets over jezelf vertellen?’. Zó beantwoord je deze saaie, maar belangrijke vraag op een manier waarmee je meteen de juiste indruk achterlaat.
Alhoewel een antwoord in de richting van ‘Ik ben Sanne uit Lutjebroek, heb een hond en ik hou van schoonmaken en broodjes kroket met mosterd‘ hartstikke persoonlijk is, komt dit niet het meest professioneel over. Handiger is om je te richten op je ervaring, je huidige situatie en waarom je goed past in de functie en bij het bedrijf (op chronologische volgorde). Weet je hierbij niet goed waar te beginnen? Werk onderstaande tips dan van te voren uit op papier zodat je ze goed kunt onthouden. Wedden dat je hierna als een pro door deze tricky vraag heen gaat?
1. Jouw ervaring
Opscheppen mag je achterwege laten, maar duidelijk zijn over wat je al hebt gedaan en bereikt is belangrijk. Wat jij de interviewer niet vertelt, zal diegene ook niet mee kunnen nemen in de afweging of jij de geschikte kandidaat bent. Als het goed is heeft je gesprekspartner jouw cv al gezien en wat hier al in staat hoef je dus niet uitgebreid te herhalen. Wel kun je hiernaar verwijzen door een toelichting te geven. Wat heb je van elke (relevante) functie geleerd? Hoe heeft dit jou gebracht tot wie je momenteel als professional bent?
2. Ben positief
Natuurlijk is niet elke baan of werkgever even leuk. Toch is het belangrijk om positief te blijven om overtuigend over te komen. Negativiteit over je voorgaande werkgevers geeft de persoon aan de andere kant van de tafel het gevoel dat je ook negatief kunt gaan praten over hun bedrijf.
3. Bewaar lange termijn plannen voor later
Ooit een eerste date gehad waarbij iemand begon over trouwen en kinderen krijgen? Dan snap je vast waarom het een slecht idee is om plannen of wensen voor in de verre toekomst uitgebreid toe te lichten in een eerste sollicitatiegesprek. Bewaar deze gesprekken voor een eventueel later stadium.
4. Geef duidelijke voorbeelden
Voor veel feminines is het verleidelijk om bescheiden te blijven bij het vertellen wat ze hebben bereikt. Stop daar onmiddellijk mee. Nee, opscheppen is niet erg appetijtelijk, maar jezelf ‘kleineren’ al helemaal niet. Geef daarom voorbeelden van hetgeen dat je bereikt hebt met cijfers. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het aantal volgers van de social media met 25% omhoog gekrikt in een half jaar’ of ‘Ik kan 40 klanten tegelijk bedienen en serveren’.
5. Beschrijf je krachten
Nee, we hebben allemaal geen superkrachten, maar talenten bezit iedereen. Maak een lijstje met jouw drie grootste krachten en som deze kort in je voorstelronde op. Dit laat zien dat je sterk in je schoenen staat.
6. Sprankel kleine beetjes van je persoonlijkheid rond
Zoals eerder benoemd bedoelen we hiermee dus niet dat je heel je persoonlijke leven hoeft aan te halen. Wel geeft het een fijne touch aan een sollicitatiegesprek als je laat zien wie je bent. Maak een grapje, laat weten wat je passies zijn, vertel over je hobbies en geef het zeker aan als je meewerkt aan een maatschappelijk project of vrijwilligerswerk doet.
Één ding is zeker: met deze – vaak eerste – vraag ga jij meteen al een verpletterende indruk maken. Door naar een tweede gesprek? Dan kun je deze 8 vragen verwachten.
8 vragen die je in het tweede sollicitatiegesprek kunt verwachten