Niet best: op deze manier beïnvloedt die telefoon in je hand jouw relaties
Heb jij ook heel de dag, ongeacht van waar je bent, wat je doet of met wie je bent, je telefoon in je hand? Het blijkt dat dit kleine apparaatje heel wat invloed heeft op onze relaties. En niet op een goede manier.
Altijd bereikbaar, maar nooit voor de volle 100% aanwezig.
Vergroeid met je telefoon
Als smartphonegebruiker is het vast en zeker herkenbaar dat je als het ware vergroeid bent met je telefoon. Alsof de apparaten een verlengstuk van onszelf zijn. Sommigen hebben zelfs een kleine inham in hun pink ontwikkeld omdat dit de plek is waar ze hun telefoon op laten rusten. Best bizar, toch?
Onbewust negatief effect
Het vasthouden van je telefoon geeft anderen onbewust het gevoel dat ze niet je volledige aandacht verdienen en dat er eigenlijk iets belangrijkers aan de hand is. Dit terwijl je juist wilt laten zien dat zij wél degelijk belangrijk zijn voor jou.
Stel je voor: je hebt een gezellig etentje met vrienden gepland, iets waar je al weken naar uitkijkt. Bij aankomst leg je je telefoon op tafel – handig, toch? Als er een bericht binnenkomt, zie je het nog steeds zonder je geluid op maximaal te zetten.
Maar: dat betekent dat je ondertussen een signaal afgeeft naar je vrienden dat je eigenlijk met andere dingen bezig bent. Je verdeelt je aandacht, zonder het te beseffen. Benieuwd hoe dit werkt? In de video hieronder wordt het uitgelegd:
Tijd om onszelf hier bewust van te woorden en het anders aan te pakken dus. Het zou wel eens een belangrijk verschil kunnen maken in onze relaties en connecties.
Zo pak je dat aan:
- Bewustwording: Alles begint met bewustwording. Merk op wanneer je de neiging hebt je telefoon te pakken, vooral in sociale situaties.
- Telefoonvrije zones: Creëer momenten waarop telefoons “verboden” zijn, zoals tijdens diners of koffiedames.
- Stel prioriteiten: Wees selectief met welke meldingen je toestaat. Niet elk bericht hoeft onmiddellijk je aandacht te krijgen.
- Quality time: Plan quality time zonder telefoons. Maak wandelingen, speel bordspellen of geniet van een filmavond zonder afleiding.
- Actieve luisterhouding: Als je in gesprek bent, leg je telefoon dan weg en luister actief. Toon interesse in wat de ander te zeggen heeft en stel oprechte vragen.
- Telefoonvrije slaapkamer: Laat je telefoon buiten je slaapkamer. Dit bevordert rust en versterkt persoonlijke relaties.
Deze simpele tips helpen je van je telefoonverslaving af (of te minderen)