Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 8 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo steun je vrienden in de rouw, volgens een expert

Rouwen is, zoals velen van ons weten, overweldigend en ingewikkeld. Ook wanneer je geliefden in de rouw zijn, kan het soms even zoeken zijn naar de beste manieren om hen te ondersteunen. Wij zetten een aantal praktische tips op een rij waarmee je áltijd goed zit.

Is het fijn om een berichtje te sturen of juist ongepast? Is die derde bos bloemen lief of juist too much? Ga ik even langs of dring ik mezelf dan te veel op? Het zijn allemaal vragen die in ons hoofd rondspoken wanneer geliefden door een rouwproces gaan. We zijn op zoek naar de juiste balans, alleen is die nogal moeilijk te bepalen wanneer je zelf niet in dat proces zit.

Tips voor het steunen van vrienden in de rouw

Rouw is een ingewikkeld en zwaar proces, en iemand steunen die een verlies heeft meegemaakt, kan lastig zijn. Begrafenisondernemer Allyse R. Worland ging met The Everygirl in gesprek over het steunen van vrienden in de rouw. Wij zetten de vier praktische tips die we daaruit haalden op een rij.

Wees niet bang om contact te zoeken

Wanneer iemand een groot verlies heeft meegemaakt, voelen sommige omstanders een grote drempel om contact te zoeken. Niet uit onwil, maar uit ongemak en het ontbreken van de juiste woorden voor de grote pijn.

Bedenk dan dat je aanwezigheid voldoende is. Je hoeft niet altijd de juiste woorden te hebben; het belangrijkste is dat je er bent, fysiek of emotioneel. Zoek contact met de rouwende vriend of vriendin. Allyse R. Worland geeft aan dat verschillende generaties verschillende voorkeuren hebben. Terwijl jongere generaties zich misschien meer op hun gemak voelen met berichtjes of DM’s, geven oudere generaties misschien de voorkeur aan de vertrouwdheid van een telefoongesprek.

Biedt hulp aan en wees concreet

Op een berichtje als ‘laat me weten als ik iets voor je kan doen’ gaat niemand echt in. En ook al is het gemeend, het klinkt als een formaliteit. Als je écht wilt helpen met praktische zaken, stel deze dan direct voor. Soms moet je hulp een beetje opdringen, vooral als je weet dat de ontvanger bescheiden is. Zeg iets als ‘ben je om 4 uur thuis? Dan kom ik even een lasagne (of ander comfort food) brengen’ of ‘ik ga morgenmiddag wandelen in het bos, zal ik je oppikken om mee te gaan?’. Denk na over wat je zou willen als je in hun schoenen stond en bied dat aan.

Houd het momentum gaande

Het verdriet houdt niet op bij de begrafenis of herdenkingsdienst, dus je steun zou dan ook niet moeten stoppen. In de periode tussen en net na de begrafenis worden nabestaanden vaak overweldigd door alle steun, maar na de dienst neemt dit vaak snel af, terwijl het echte rouwproces voor hen dan pas begint.

Als je daarbij wil helpen, stuur je vriend of vriendin dan regelmatig een berichtje of vraag ernaar als je ze spreekt. Zo houd je het momentum gaande en geef je hen het gevoel dat jij niet vergeet waar ze doorheen gaan. En belangrijker nog: dat hun overleden geliefde niet wordt vergeten.

Herinner belangrijke data

Dagen zoals verjaardagen of de sterfdag kunnen extra moeilijk zijn. Laat weten dat je aan ze denkt op zulke momenten. Zet deze data voor de zekerheid in je agenda, zodat je dit niet vergeet.

Teleurgesteld in een vriendschap? Zo ga je hiermee om

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.