Zo verklaar je een gat op je cv op de meest subtiele manier
Solliciteren voor een nieuwe baan kan stressvol zijn, vooral als je een gat op je cv hebt. Geen zorgen, wij hebben de perfecte truc om dat gat op een speelse en subtiele manier te verklaren. Dus leun achterover en ontdek hoe je die nieuwsgierige werkgevers met een knipoog kunt ontwijken.
Slim of slinks?
Herkenbare struggles tijdens het solliciteren
Solliciteren naar een nieuwe baan kan heel wat spanningen en onzekerheden met zich meebrengen. Zo kun je jezelf afvragen of je de baan waar je op solliciteert wel leuk vindt, of je de juiste skills in petto hebt, of je de juiste opleiding hebt gevolgd, of je genoeg ervaring hebt, of je het goed zal kunnen vinden met je potentiële collega’s… het gaat maar door. Een andere factor waar veel mensen last van hebben is een gat op hun cv.
Een gapend gat op je cv
Bijna bij elke baan waar je op reageert of naar solliciteert zul je een cv in moeten leveren. Wanneer je net aan je werkende leven begint zal hier nog vrij weinig op staan, maar wanneer je al langer aan het werk bent en misschien al verschillende banen hebt uitgeoefend wordt dit steeds uitgebreider. Toch zijn er veel mensen bij wie deze verschillende banen qua niet op elkaar aansluiten. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat iemand een tussenjaar of sabbatical heeft gehad, dat iemand ziek is geweest of dat ze toevallig ook een pandemie hebben meegemaakt (uh, ja). Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je op een periode in je leven even helemaal geen zin en motivatie had om te werken. Doordat je op dat moment geen baan hebt, kun je in die periode op je cv niks invullen.
Een slim antwoord op een domme vraag
Alhoewel het helemaal niet raar is om een gat te hebben op het papiertje, zorgt het bij veel sollicitanten voor spanning. Een langere periode waarin zogenaamd “geen werk is verricht” is namelijk vaak reden voor vragen vanuit een werkgever.
Nu hoeft het helemaal niet- te zijn dat een eerlijk antwoord op deze vraag een slecht gevolg hoeft te hebben. Zo kan een periode waarin je niet hebt gewerkt juist enorm waardevol of leerzaam zijn geweest. Wees daarom zeker niet bang om hier open over te zijn.
Maar: verschillende mensen, verschillende meningen. Sommigen voelen zich er niet meteen comfortabel bij om hun verhaal op tafel te gooien. Een goede manier om er dan mee om te gaan is door aan te geven dat het privé is. Je eventueel toekomstige werkgever heeft er namelijk eigenlijk helemaal niks mee te maken, wat jij op dat moment in je leven hebt gedaan. Vind je dat toch niet de meest eenvoudige manier? Dan heeft Grant Allen van de ‘Well, I Laughed Podcast‘ een oplossing bedacht.
Het enige wat je hoeft te zeggen om de vraag te omzeilen is: “Nee, ik kan het gat niet verklaren, want ik heb een geheimhoudingsverklaring getekend”. Tja… tikje slinks en niet helemaal netjes, maar slim is het wel.
Zo beantwoord je die standaard “vertel iets over jezelf”-vraag bij een sollicitatiegesprek