Zó ziet een nomale dag van een TeamNL-atleet eruit
Ben jij ook zo’n fan van de Olympische Spelen? Dit keer is Parijs de stad waar het allemaal gebeurt, lekker dichtbij en in dezelfde tijdzone als Nederland. Dus nu geen gebroken nachten meer, maar lekker onze atleten aanmoedigen vanaf de bank.
Maar hoe zag zo’n gemiddelde dag van een TeamNL atleet er de afgelopen jaren nou uit? Al die momenten waarbij er géén camera in de buurt was, maar wel de basis werd gelegd voor een (hopelijk) historische prestatie.
Ochtend: vroege vogels en gezond ontbijt
Eigenlijk zijn alle atleten vroege vogels, niet omdat ze dat willen – maar omdat het gewoonweg moet. Vroeg opstaan is namelijk erg belangrijk om het lichaam de juiste start te geven, uitslapen zit er als topsporter helaas niet in. Na het opstaan ontbijten ze stevig, en dit ontbijt is samen met een diëtist samengesteld. Zo weten ze precies wat ze moeten nemen om het lichaam te onderhouden wat nodig is voor de sport die ze beoefenen. Het ontbijt is een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en (gezonde) vetten. Denk hierbij aan havermout, fruit, ei en/of een smoothie.
Na het ontbijt volgt de vroege ochtendtraining. Deze training is op zo’n manier samengesteld dat het de vaardigheden, conditie en kracht verbeterd.
Herstellen
Na de intensieve ochtendtraining is er in de middag ruimte voor herstel en het aanvullen van voeding wat in de ochtend alweer is verbrand. Herstel bestaat uit stretchen, yoga of een lichte hersteltraining. Ook maken veel atleten gebruik van fysiotherapie en massages in de middag, om zo spierpijn te verminderen en blessures te voorkomen.
Het zorgvuldig samengestelde dieet geldt uiteraard ook voor het middageten. Een typische lunch van een Team NL atleet bestaat uit kip of vis, met groenten en volkoren brood of pasta. Zo kan het lichaam goed functioneren en herstellen.
Namiddag: extra trainen in de namiddag
Na de lunch en het herstel (al dan niet door o.a. een middagslaapje) is het tijd voor de tweede training, waarbij vaak helemaal tot het gaatje wordt gegaan. Ook wordt in de namiddag de training van de ochtend geanalyseerd en wordt er gekeken hoe bepaalde vaardigheden beter kunnen worden geleerd. Soms is er in de namiddag ook ruimte voor mentale training, om zo de sporters van TeamNL mentaal nog sterker te maken.
Avond: wedstrijden of uitrusten
Bij veel sporten zijn de wedstrijden ’s avonds, omdat dan de niet-topsporters tijd hebben om te gaan kijken. Wanneer er een wedstrijd is, ziet bovenstaande routine er wel iets anders uit. De sporters zullen dan maximaal een lichte training doen. Wanneer er geen wedstrijden zijn, is er in de avond ruimte voor ontspanning. In praktijk komt dat vaak neer op moe op de bank ploffen en vroeg naar bed, want de volgende dag gaat de wekker weer vroeg!
Het avondeten is vaak lichter dan bij de gemiddelde Nederlander, er wordt vooral overdag veel gegeten. ’s Avonds worden er vooral groenten en niet-vette eiwitten gegeten, en een klein beetje volkoren producten.
De nacht: goed slapen
Joop Zoetemelk zei niet voor niets ‘de Tour win je in bed’. Nu was dit natuurlijk een grapje van hem, maar een goede nachtrust is wel erg belangrijk als topsporter. Uiteraard het aantal uur -minstens 8-, maar ook de diepte van de slaap is erg belangrijk. Je zult een topsporter daarom niet vaak nog allerlei dingen zien doen in de avond, ze zullen weinig plannen ’s avonds om zo snel en rustig in slaap te komen.