Zoveel eigen geld heb je nodig om je eerste eigen huis te kopen
Eén van je favoriete hobby’s is rondkijken op Funda en op Pinterest heb je het interieur van je eigen huis al helemaal uitgedacht. In andere woorden: je droomt ervan om ooit je eerste eigen huis te kopen. Een plek die je helemaal je eigen kunt maken. Maar hoeveel eigen geld heb je eigenlijk nodig om dit eerste huis te kopen?
Dat bedrag is de afgelopen jaren flink opgelopen.
Eigen geld nodig om eerste huis te kopen
Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 66 procent van de starters in 2020 maximaal 20.000 euro eigen geld inbrachten om een huis te kopen. Van de 352 gemeenten in Nederland kon je in ongeveer 190 gemeenten een goede kans maken op een woning van 60 m2 met dit bedrag. Op zoek naar een groter huis met dezelfde inleg? Op een huis van minstens 80 m2 hebben starters een redelijke kans in 65 gemeenten.
Vooral als single is het lastig om een eerste koophuis te vinden tegenwoordig, blijkt uit een tool van Independer en Jumba. Single starters onder de 35 die modaal verdienen (36.000 euro per jaar) moeten om een eigen huis te kunnen kopen minstens 29.500 euro eigen geld inleggen. Dat is 7.000 euro meer dan twee jaar (!) geleden. En zelfs met bijna 30.000 euro zal het in honderd gemeenten lastig zijn om een huis van 60 m2 te bemachtigen.
Waar gaat al dat eigen geld naartoe?
Wanneer je een eigen huis koopt, komen daar een hoop bijkomende kosten kijken waar je misschien in eerste instantie niet aan hebt gedacht. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan de taxatie, een bouwtechnische keuring, hypotheekadvies en kosten van de notaris. Hier vind je een voorbeeldsom van om hoeveel geld dit gaat.
Er is ook goed nieuws: vanaf dit jaar hoeven kopers onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor huizen tot 400.000 euro. Deze overdrachtsbelasting is altijd een flink bedrag en kan dus flink wat geld schelen bij het kopen van een huis. Check het verschil maar: mensen boven de 35 jaar die voor het eerst een huis kopen betalen zo’n 3.600 euro meer, en moeten gemiddeld 33.100 inleggen voor een gemiddelde woning van 60 m2.
Als iemand die zelf op zoek is naar een koophuis en weet hoe de markt momenteel is, kan ik alleen maar adviseren om zoveel mogelijk te sparen als je de droom hebt om een eigen huis te kopen. Tegenwoordig moet je namelijk flink overbieden, waardoor je niet alleen kunt rekenen op de bijkomende kosten. Dit houdt in dat je boven de vraagprijs biedt, omdat meerdere mensen het huis graag willen hebben. Dit kan soms oplopen tot tienduizenden euro’s. Lees hier op welke manier ik spaar voor mijn eerste huis.
Waarom hebben we zoveel eigen geld nodig?
In de afgelopen twee jaar hebben we dus veel geld moeten bijleggen om een huis te kunnen kopen. Dit komt omdat we te maken hebben met een oververhitte huizenmarkt. Er is te veel vraag en te weinig aanbod, waardoor de gemiddelde vierkante meterprijzen snel stijgen in veel delen van Nederland.
Vooral in de provincie Utrecht is de huizenmarkt gespannen, waardoor je in deze provincie eigenlijk alleen in Rheenen en Veenendaal een redelijke kans maakt om een huis van 60 m2 te kopen als je onder de 35 bent en 20.000 euro eigen geld meeneemt.
Hoeveel eigen geld jij precies nodig zal hebben, hangt van veel verschillende factoren af. Of je single bent of met je partner een huis zoekt, wat jouw inkomen is, in welke regio je zoekt en het aantal vierkante meters spelen hierin een grote rol.
Hyptoheekadviseur Independer en woonplatform Jumba.nl maakten daarom een ‘Eigen Geld kaart’. In deze tool zie je hoeveel eigen geld je nodig hebt om met jouw inkomen en in de regio die je zoekt, een goede kans maakt om een eigen huis te kopen.
Eerste huis kopen? 5 praktische tips om voor een huis te sparen
WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.