Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 2 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom zwemmen in open water tegenwoordig zo populair is

Als je Instagram opent zie je de een na de ander zwemmen in koud water. Van de Amsterdamse grachten tot aan natuurgebieden met een prachtige zonsopkomst, we hebben alles al voorbij zien komen. Maar waar komt deze hype vandaan, en wat levert het je op?

We zijn benieuwd en doken in de wereld van het wildzwemmen. Alvast een tipje van de sluier: het is enorm goed voor je mentale én fysieke gezondheid.

Dit is waarom je wilt zwemmen in koud water

  • Hallo goeie weerstand! Zwemmen in koud water geeft jouw weerstand een mega boost. Jouw immuunsysteem wordt door het verschil in temperatuur geprikkeld, waardoor jouw lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt en dat is goed voor je weerstand.
  • Je lichaam maakt extra dopamine aan als je in het koude water bent. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon, waardoor je sowieso happy voelt zodra je uit het water stapt. Sterker nog, wildzwemmen wordt soms zelfs aangeraden als hulpmiddel bij depressie.
  • Naast dat je van zwemmen in open water gelukkig wordt, krijg je er ook nog eens onwijs veel energie van. Die kick die je voelt als je uit het water komt, vertaalt zich daarna in extra energie de hele dag door. Daarom kiezen veel mensen er voor om in de ochtend in open water te zwemmen.
  • Je bent in de natuur en dat is natuurlijk ook hartstikke goed voor je gezondheid. Het wordt aangeraden om dagelijks 20 minuten buiten te lopen want dat boost je mentale gezondheid en je concentratie wordt er beter door.

https://www.nsmbl.nl/effecten-natuur-gezondheid/

Om te klappertanden zo koud

Voordat je meteen naar het koude water rent, besef je dan wel dat het water buiten écht ontzettend koud is en dat het niet slim is om in een keer kopje onder te gaan. Het is geen verwarmd binnenzwembad waar je zo met een bommetje in sprint. Als je het koud douchen al uitgespeeld hebt, dan kan zwemmen in natuurwater wel een goede volgende stap zijn.

Kan je na het lezen van dit artikel niet wachten om het zelf te proberen? De Nederlandse website zwemwater.nl vertelt je precies waar je kunt zwemmen, en hoe de waterkwaliteit daar is.

Bouw het langzaam op

Nog een aantal tips om in je achterhoofd te houden: spring niet meteen het koude water in, maar begin met je voeten en bouw het langzaam op. Zo voorkom je dat jouw lichaam in eenshock raakt. En misschien wel nog belangrijker: ga nooit alleen. Zorg er altijd voor dat er iemand is om een oogje in het zeil te houden, mocht er iets mis gaan en jouw lichaam raar reageren op de kou.

Enne, neem warme choco mee in een thermoskan. Geloof ons, daar heb je na het zwemmen in koud water éxtra veel zin in.

Cosmopolitan UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.